Hlavní obsah

Havířovské družinářce, která se postavila únoskyni, dalo město poukaz do lázní

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Statečná družinářka, kterou 22. května pobodala duševně nemocná žena ve školní jídelně v Havířově, převzala v pondělí na zasedání městského zastupitelstva darem poukaz do lázní a také finanční dar. Lenka Slavíková se postavila ženě, která se snažila z jídelny odvést jedno z dětí. Doplatila na to vážným zraněním. Agresivní žena se pak zavřela s dítětem v jedné z místností. Sedmiletou školačku osvobodila až zásahová jednotka policie.

Foto: Aleš Honus, Právo

Oceněná ředitelka Základní školy Moravská Eliška Tomíčková (vlevo) a statečná družinářka Lenka Slavíková

Článek

Vychovatelka obdržela poukaz do lázní v Turčianských Teplicích v hodnotě 430 eur a také finanční dar osm tisíc korun. Spolu s ní dostala symbolické ocenění i ředitelka Základní školy Moravská Eliška Tomíčková - ta obdržela květiny a hodnotnou vázu.

„Vychovatelka školní družiny ve chvíli ohrožení dětí zareagovala tak, že se snažila děti chránit vlastním tělem, a sama utrpěla vážná zranění,“ řekla již dříve vedoucí tiskového oddělení havířovského magistrátu Radmila Friedlová.

Událost nechtěla komentovat

Vychovatelka Lenka Slavíková spolu s ředitelkou školy po slavnostním předání ocenění opustila jednací síň zastupitelstva a odmítla novinářům poskytnout jakékoliv vyjádření.

Drama v havířovské základní škole se odehrálo krátce po poledni, kdy do školní jídelny v době obědů vešla žena oděna v černém a chtěla si odvést jedno z dětí. Když se proti tomu vychovatelka ohradila, vytáhla žena nůž a zaútočila na ni.

Potom se zavřela v jedné z místností se sedmiletou dívkou a chtěla ji propustit jen za splnění určitých podmínek, které policie dosud nespecifikovala. Všemu učinil konec až zákrok policejní zásahové jednotky.

Útočnice, která údajně trpí schizofrenií, je od události hospitalizovaná v psychiatrické léčebně. Přesto ji policie před několika dny obvinila z pokusu o vraždu. Podle vyjádření lékařů žena sice není duševně zdravá, ale je svéprávná a nese odpovědnost za své činy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám