Hlavní obsah

Vedra lámala teplotní rekordy, záchranáři nestíhali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na řadě míst České republiky padly v pondělí teplotní rekordy. Například ve stanici Praha - Karlov naměřili meteorologové 34,4 stupně Celsia a podobně si vedly i další stanice nejen v hlavním městě. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kropicí vůz v centru Liberce smáčel tramvajové koleje

Článek

Podle měření ze 14:00 hodin se už rtuť teploměrů na několika místech přehoupla přes 30 stupňů Celsia, dosavadní maximum stanice Karlov pro tento den z roku 1934 bylo pokořeno o 0,3 stupně. V pražské Libuši naměřili 30,8 stupně, deset let starý rekord byl přitom 30,5 stupně. Na 30,3 stupně se pak oteplilo v Doksanech, takto vysoká teplota zde pro datum 18. června byla naměřena jen v roce 1957.

Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde měří od roku 1775, dnes při posledním měření v 15:00 naměřili pozorovatelé 32,1 stupně. Nejvyšší teplota pro dnešní den zde přitom byla zaznamenána v roce 1934, 33,2 stupně Celsia.

Výběr teplotních rekordů
Brandýs nad Labem34,3
Česká Lípa32,8
Dobřichovice35,4
Doksany34,7
Louny34,1
Neumětely33,5
Ostrava32
Praha - Karlov34,4
zdroj: ČHMÚ

Teplotní rekord padl v podvečer i v Českých Budějovicích. Meteorologové naměřili před půl pátou 32,7 stupňů Celsia. „Je to o 1,4 stupně více než 18.června v roce 2002, takže rekord padl přesně po deseti letech,“ sdělil Právu Jaroslav Hintermüller z ČHMÚ v Českých Budějovicích.

Vedro způsobuje zdravotní komplikace

Pražská záchranná služba dnes podle mluvčí Jiřiny Ernestové zaznamenala padesátiprocentní nárůst výjezdů, nejčastější zdravotní komplikace z horka jsou kolapsy a dehydratace. Problémy mají zejména děti, senioři a chronicky nemocní, hlavně kardiaci. V Praze dnes také poprvé vyjely do ulic kropicí vozy.

Meteorologové zároveň varují, že do období letního slunovratu bude nad územím ČR až o 20 procent snížena ozonová vrstva. Lidé by se proto před nebezpečným ultrafialovým zářením měli chránit opalovacími krémy, pokrývkami hlavy a slunečními brýlemi.

Tropické třicítky vydrží do čtvrtka, ale jen na jihovýchodě území. Během týdne se má mírně ochlazovat, na víkend pak předpověď počítá s nejvyššími denními teplotami mezi 20 až 25 stupni. Zpočátku ojedinělé srážky budou postupně četnější, přidají se i bouřky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám