Hlavní obsah

Aktuální varování: Čechy a Vysočinu zasáhnou silné bouřky s krupobitím

Novinky, val, jas
Praha
Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí odpoledne varoval, že vysoké teploty v některých krajích doprovodí silné bouřky doprovázené krupobitím. Výstražná zpráva meteorologů se týká i následujících dnů a její platnost má vypršet až ve středu večer.

Foto: David Prantl, in-pocasi.cz

Plzní se prohnala velmi silná bouřka. V některých částech města padaly i kroupy o velikosti 1 cm. Vítr dosahoval v nárazech rychlosti až 80 km/h.

Článek

"Přes Plzeňský kraj postupují dále k východu velmi silné bouřky doprovázené kroupami, jejichž velikost přesahuje dva centimetry," varovali meteorologové s tím, že bouřky se vyskytují nejen na západě Čech, ale rovněž ve Středočeském a Jihočeském kraji. Bouří rovněž na Vysočině.

Není vyloučeno, že vedle krup doprovodí bouřky i přívalový déšť, který může zatopit níže položená místa a sklepy. Bouřky bude doprovázet i silný vítr.

Velmi teplé počasí vedlo v pondělí k překonání řady teplotních rekordů. Takto vysoké teploty se na východě území udrží i v úterý a ve středu.

Meteorologové doporučují věnovat v horkých dnech zvýšenou pozornost dětem, seniorům a nemocným, kteří by neměli zůstávat delší dobu na přímém slunci. Lidé by také měli zvýšit přísun neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu. "Přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami," dodává ústav.

Vzhledem k výrazně zeslabené ozónové vrstvě se rovněž nedoporučuje pobývat v poledních a odpoledních hodinách na přímém slunci. Lidé by měli používat ochranné prostředky.

Anketa

Vadí vám vedra posledních dní?
ne, jsem rád/a, že je teplo
42,1 %
ano, nynější teploty jsou příliš vysoké
57,9 %
Celkem hlasovalo 77777 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám