Hlavní obsah

Moravu a jih Čech zasáhne silný déšť, hrozí vylití řek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večer zasáhne Moravu a jižní Čechy silný déšť, v Novohradských horách a podhůří Šumavy může být dosažen až druhý stupeň povodňové aktivity. Meteorologové varují, že i v dalších oblastech se mohou malé toky vylít z koryt. Už nyní bojují hasiči s narušenou hrází rybníka u Zachotína na Pelhřimovsku, která hrozí protržením.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, že na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a v Českých Budějovicích může být od úterních 20:00 hodin až do středeční noci dosažena povodňová bdělost. Moravu budou vydatné srážky bičovat až do čtvrtečního poledne.

"Srážkové úhrny mohou ojediněle překročit i 50 milimetrů za 24 hodin. Na tocích v oblasti Novohradských hor a podhůří Šumavy očekáváme překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity. V ostatních oblastech zasažených vydatnými srážkami může dojít na malých tocích a potocích k přechodnému vylití z koryta," uvedl ČHMÚ.

Práce tak zřejmě přibude pelhřimovským hasičům, kteří už od pondělního večera opravují narušenou hráz rybníka Dolní Kladiny u Zachotína. Zatím nebyla nutná evakuace, policie jen uzavřela cyklostezku mezi Zachotínem a Žirovem. "Situaci monitorujeme, pokud by hrozilo nebezpečí, budeme informovat obyvatele," dodala Kotková. [celá zpráva]

Srážky podle meteorologů odezní v jižních Čechách během středy, na Moravě vydrží do čtvrtka. Na víkend se výrazně oteplí, teploty budou atakovat hranici 30 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám