Hlavní obsah

Německý prezident se v dopise Klausovi omluvil za Lidice

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý prezident Joachim Gauck předal v pátek prostřednictvím německého velvyslance Detlefa Lingemanna dopis Václavu Klausovi k uplynutí 70 let od vyhlazení Lidic a Ležáků. V něm se Gauck vyjádřil k lítosti nad zločiny Němců za druhé světové války.

Foto: Mohamad Torokman , Reuters

Německý prezident Joachim Gauck

Článek

„Chtěl bych ujistit Vás i český národ, že bolest nad obětmi sdílíme a že soucítíme s přeživšími, z nichž někteří ještě jsou mezi námi,“ napsal Gauck prezidentovi.

Gauck se v dopise vyjádřil k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, po němž následovalo vyhlazení obcí Lidice a Ležáky. „Brutální masakry Lidic a Ležáků se navždy vtiskly do kolektivní paměti lidstva. Na nelítostné zločiny a nevýslovné utrpení, které Němci spáchali na lidických a ležáckých mužích, ženách a dětech, nikdy nezapomeneme," uvedl.

„Myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem. Německo je si vědomo své historické odpovědnosti. Zločinné plány nacistického teroristického režimu, aby se navíc z paměti lidstva vymazala dokonce i jména obcí, se nenaplnily," napsal německý prezident s tím, že je rád, že jméno Lidice nezmizelo: "Lidice žijí dále. Jméno Lidice si zvolily obce po celém světě, umělci jako Bohuslav Martinů nebo Heinrich Mann se chopili martyria Lidic a uchovali vzpomínku na osud obětí.“

V závěru svého dopisu se také vyjádřil k budoucím vzájemným vztahům mezi oběma zeměmi. „Hrůzy druhé světové války vycházející z Německa zanechaly hluboké rány. Máme však i naději, protože Němci a Češi jsou dnes partnery a přáteli ve svobodné a sjednocené Evropě, která se cítí být zavázaná lidským právům a svobodě. Jsme za to hluboce vděční. Doufám, že nás společné vzpomínání na události před 70 lety ještě dále sblíží,“ napsal Klausovi.

Odpověď Václava Klause:Vážený pane prezidente,velmi pozorně jsem si přečetl Váš dopis k 70. výročí atentátu na Reinharda Heydricha a následné tragédii obyvatel Lidic, Ležáků a tisíců dalších českých vlastenců v tehdejším nacistickém Protektorátu Čechy a Morava.Tohoto dopisu od Vás, jako politika s vysokou morální autoritou ve své zemi, si velmi vážím. Považuji ho za silný výrok o tragické době okupace a zločinech nacismu. Váš dopis je pozitivním gestem vůči naší zemi.Velmi si cením Vaší snahy dát nový impuls k překonání zbytků nedůvěry, které ve veřejnosti na obou stranách naší společné hranice přetrvávají.Vážený pane prezidente, ujišťuji Vás, že i mně leží na srdci co nejlepší vztahy mezi našimi zeměmi, a proto jsem Váš dopis přijal jako významný signál k jejich dalšímu upevnění a prohloubení. Ještě jednou Vám za něj děkuji a budu se těšit na naši další spolupráci.Václav Klaus

Reklama

Výběr článků

Načítám