Hlavní obsah

Obrana: gripeny budou jasné asi za dva měsíce

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany předpokládá, že by se smlouva mezi Českou republikou a Švédskem o pronájmu 14 stíhaček gripen na pět až deset let mohla podepsat v květnu, pokud vyjednávání nenaruší nepředložená událost.

Článek

Vyplývá to z informací, které v úterý novinářům sdělili ministr obrany Miroslav Kostelka a jeho náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva, který vyjednávání se Švédy vede.

Jednání v polovině

"Nyní jsme zhruba v polovině jednání," uvedl Kopřiva. Dodal, že počítají s tím, že budou vyjednávat ještě dva měsíce. Tým vyjednavačů minulý týden předložil ministrům předběžnou zprávu o průběhu vyjednávání. V týmu jsou kromě vojáků zastoupeni ještě lidé z ministerstva financí, zahraničí a ministerstva průmyslu a obchodu, které vede vyjednávání o zpětných investicích do české ekonomiky.

Vláda se touto zprávou bude zaobírat až příští týden ve středu, protože premiér Vladimír Špidla, který se projednávání chce také zúčastnit, je dnes na návštěvě v Irsku. Podle Kostelky se výsledek jednání nedá v této situaci stoprocentně odhadnout, ale současná vyjednávání se dají charakterizovat tak, že spějí k dohodě.

Kopřiva včera uvedl, že nejsou zcela dořešeny například otázky logistiky, výcviku pilotů a pozemního personálu. "Je tam ještě dost práce to všechno doladit," řekl Kopřiva. Dojednané už ale například byly podmínky provozu pronajatých letadel, či jejich pojištění.

Pokud k dohodě dojde, budou mezi ČR a Švédskem postupně podepsány tři smlouvy. Nejdříve by to mělo být tzv. memorandum porozumění, které je podle Kopřivy "politickým deštníkem", v němž budou uvedeny základní údaje finální smlouvy. Na konci jednání by měli ministři obrany či premiéři obou zemí podepsat kontrakt o pronájmu stíhaček a ministr průmyslu a obchodu Milan Urban smlouvu o offsetech s britsko-švédskou BAE, která gripeny vyrábí.

Kostelka ani Kopřiva ale jednoznačně nevyloučili možnost dalšího vyjednávání i s někým jiným než se Švédy, třeba s Belgií. "Podepsání memoranda je sice jistý signál, neznamená to ale, že bude nutně podepsán konečný kontrakt," uvedl Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám