Hlavní obsah

Za regionální školy se v petici postavilo přes 60 tisíc lidí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) převzal ve středu archy petice za záchranu českého regionálního školství. Podpis pod ni připojilo 62 500 signatářů z celé republiky, kterým se nelíbí navrhované změny ve financování regionálních škol. Podle nich by úsporná opatření mohla vést až ke zrušení některých, zejména venkovských zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Signatáři protestují proti návrhu na financování regionálního školství, který vypracoval resort školství ještě za ministra Josefa Dobeše. „Návrh byl velmi kontroverzní a dovolím si tvrdit, že pro školství a obzvláště regionální školství likvidační,“ uvedl Chládek.

Návrh počítá se změnou financování regionálních škol podle naplněnosti tříd a klade si za cíl zefektivnění čerpání peněz na školství. Z některých škol by se například mohly stát malotřídky. Změny by měly začít platit od příštího roku.

Konečný počet lidí, kteří pod petici připojili svůj podpis, činí 62 500 a podle Chládka je to „jasný signál, že bychom se tímto měli zabývat“. Podpisy pocházejí z celé republiky od lidí z více než tisícovky obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám