Hlavní obsah

Rath měl dostat sedm miliónů za rekonstrukci zámku v Buštěhradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sedmimiliónový úplatek, s nímž měla policie přistihnout středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), souvisel se zakázkou na rekonstrukci zámku Buštěhrad u Kladna. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj blízký vyšetřování. Rath byl v úterý obviněn z přijetí úplatku a soudce ústeckého okresního soudu v Praze už rozhodl o uvalení vazby.

Foto: Petr Janiš, Právo

Sídlo firmy Paracelsum v Hostivici prohledávala policie také. David Rath má ve společnosti kontrolní podíl.

Článek

Opravu zámku v Buštěhradu měla provést za 215 miliónů korun firma Konstruktiva Branko, která v březnu vyhrála výběrové řízení. Většinu nákladů na rekonstrukci měly pokrýt dotace EU z regionálního operačního programu Středočeský kraj. Mezi zadrženými v Rathově kauze je také ředitel Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský.

Foto: Středočeský kraj

Zámek Buštěhrad

Dalšími obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová či bývalý poslanec a Rathův spolupracovník Petr Kott. Ty zastupuje advokát Tomáš Sokol.

Na Ratha přišla policie náhodou

Detektivové případ řešili už od druhé poloviny loňského roku a původně se podle informací Práva Ratha vůbec netýkal. Kriminalisté totiž sledovali a odposlouchávali v rámci jiných kauz skupinu lidí, jež měla v Ústeckém a Středočeském kraji na starosti dotace z evropských fondů, a zjistili přitom, že některé z nich směřovaly například do středočeských nemocnic v Kladně a Příbrami, a to na různé zakázky vypisované hejtmanstvím a vedením těchto ústavů.

Během svého prověřování policie narazila hned na několik podezřelých zakázek hrazených z eurofondů a také na ty, ke kterým měly za podíl na získání těchto zakázek směřovat miliónové úplatky. A právě mezi nimi byl i Rath.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám