Hlavní obsah

Vlkův názor není názor církve, odmítl navržené gesto Duka

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katolická církev nechce odsunout výplatu finanční kompenzace, kterou by měl stát vyplatit 17 církvím v rámci církevních restitucí, jak to v pátek navrhl kardinál Miloslav Vlk. Kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka na Vlkovo prohlášení reagoval tiskovou zprávou, ve které uvedl, že Vlk vyjádřil pouze soukromý názor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

„Veškerá jiná vyjádření i ze strany jednotlivých církevních představitelů jsou pouze osobními názory,“ napsal v tiskové zprávě Duka. Podle něj zákon o vyrovnání státu s církvemi musí nejdříve projednat parlament.

„Teprve po eventuálním přijetí zákona nastane chvíle, kdy se začínají projednávat nejrůznější prováděcí nařízení,“ uvedl Duka. A připomněl, že za církve může jednat pouze Česká biskupská konference (zastoupená kardinálem Dominikem Dukou), Ekumenická rada církví (zastoupená Joelem Rumlem) a federace Židovských náboženských obcí (zastoupená Tomášem Krausem).

Vlk chtěl usnadnit řešení situace

Vlk na svých stránkách napsal: „Možná, že by církve mohly udělat gesto a nabídnout vládě dočasný odklad splácení připravených částek odškodnění, aby i dnes usnadnily řešení.“ [celá zpráva]

Podle něj by to církve měly udělat nehledě na to, že situaci zavinili politici, kteří si s restitucemi nechtěli dvacet let „pálit prsty“ a „problém dotlačili do této politicky a ekonomicky nejnevhodnější doby“.

Zákon, který Sněmovna odložila na červen, protože vláda si není jistá, zda pro jeho schválení má většinu, počítá s vrácením majetku v hodnotě 75 miliard korun a vyplacením 59miliardové náhrady (s inflací za 30 let až 96 mld.). Církve by měly ještě sedmnáct let získávat dotace na provoz. Dnes dostávají 1,4 miliardy, tuto částku by dostávaly ještě tři roky a v dalších letech by se o pět procent snižovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám