Hlavní obsah

Teploty stouply nad 30 stupňů, rekordy padají již šestý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šestý den po sobě padají v České republice teplotní rekordy. Ve středu se díky nebývale teplému počasí přepisovaly rekordní zápisy. Ve Strážnici naměřili v půl druhé odpoledne 31,9 stupňů Celsia a rekordy padly i na dalších stanicích. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Například v Kroměříži bylo naměřeno 31,1 stupňů Celsia, a město tak přispělo k celkovému počtu sedmi rekordů, které byly překonány ve Zlínském kraji. O něco méně bylo ve Starém Městě (30,9) a Holešově či Vizovicích (30,3).

Rekord byl překonán i na stanici Brno - Žabovřesky, kde bylo po poledni 30,5 stupně. V pražském Klementinu, kde měří od roku 1775, je pro dnešní datum evidována nejvyšší teplota 29,7 stupně z roku 2005. Nyní je přitom v centru Prahy slabě nad 29 stupňů.

Vlna veder zasáhla Česko na konci dubna, teploty nad 30 stupňů překonaly v pražském Klementinu 212 let staré rekordy. Průměrná dubnová teplota byla 8,9 stupně, což je 1,2 stupně nad dlouhodobým normálem. Posledních pět dubnových dní byla přitom průměrná teplota v ČR 9,2 stupně nad průměrem.

"V současném velmi teplém počasí se rychle zvyšuje i teplota vody na většině přehrad," uvedl Pavel Jůza z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Například přehrada Nechranice na Ohři uváděla v pátek teplotu vody 12 stupňů Celsia, v pondělí už tu ale bylo naměřeno 17 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám