Hlavní obsah

Koalice v Praze 2 se rozpadla, sociální demokraty nahradila TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koalice ODS, ČSSD a Strany zelených v Praze 2 se rozpadla. Sociální demokraty v ní nově nahradila TOP 09, která ve středu uzavřela se zbylými dvěma partnery koaliční smlouvu.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Míru v Praze 2

Článek

Podle končící zástupkyně starostky Michaely Marksové (ČSSD) byla rozhodujícím motivem k rozpadu změna politické atmosféry. "Vnímáme, že se změnila politická atmosféra, i v souvislosti se změnou koalice na magistrátu," uvedla Marksová.

Nové koaliční uskupení na radnici Prahy 2 kopíruje politickou situaci na pražském magistrátu, kde od konce loňského roku vládnou společně občanští demokraté a TOP 09.

K odchodu z rady podle Marksové přispělo i "nešťastné chování" bývalého místostarosty Jana Pecha, který nedávno kvůli neshodám v koalici na funkci rezignoval. "Kolega Pech se snažil rozbít letité vztahy v oblasti firem, které v našich školách dělaly zakázky malého rozsahu," uvedla. "Domníval se, že dělá protikorupční opatření, ale obrátilo se to proti němu," doplnila.

„Atmosféra nebyla v posledních týdnech vůbec dobrá, diametrálně se změnila k horšímu," komentoval situaci Jan Pech (ČSSD). "Koaliční jednání ukázala, že dohoda není možná," doplnil.

Koalici s ČSSD kritizovala už v minulosti TOP 09, která skončila ve volbách na druhém místě za vítěznou ODS. "Jsme připraveni převzít zodpovědnost, protože jsme politická strana, která šla do voleb s konkrétním programem, na který dostala určitý počet mandátů," řekl předseda TOP 09 v Praze 2 Albert Kubišta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám