Hlavní obsah

Učitelům mohou vzít až tisícovku, varují školští odboráři a chystají protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Učitelům by mohl od května nebo června klesnout plat až o tisíc korun, nepedagogickým pracovníkům zhruba o 600 korun. S tímto varováním přišli školští odboráři, kteří také poslali premiérovi a vládě otevřený dopis. V něm žádají, aby se šetřilo jinde než ve školství. Ohlásili také účast na dubnové protestní akci odborů a občanských iniciativ.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protestující učitelé s transparentem

Článek

Dočasný šéf ministerstva školství Ladislav Němec nedávno avizoval, že plánované škrty v resortu mohou vést ke snížení platů učitelů o 560 korun měsíčně, zatímco nepedagogičtí pracovníci by přišli o 310 korun. Místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková přišla ale s vyššími čísly. S ohledem na jiný výpočet uvedla, že by se mohlo jednat prakticky o dvojnásobné částky. Podle ní je problém v tom, že původně bylo snížení rozpočítáno na 12 měsíců, změny ale začnou platit až v květnu nebo červnu.

Školské odbory zaslaly kvůli platům ve školství dopis premiérovi a vládě. "Žádáme vás, abyste přehodnotili svoje rozhodnutí o tupých škrtech ve školství a viděli dále než za nejbližší roh takzvané rozpočtové odpovědnosti. Částka, o kterou se jedná, se určitě dá při dobré vůli ušetřit jinde," napsali odboráři v dopise.

Úsporná opatření plynou z rozhodnutí vlády zmrazit ve školství plánované výdaje ve výši 2,5 miliardy korun. Regionální školství by mělo celkem přijít téměř o 1,8 miliardy, zbytek peněz chce ministerstvo ušetřit v rozpočtu vysokých škol.

Průměrný plat učitelů včetně vedoucích pracovníků škol byl loni 25 150 korun. Nepedagogové, tedy kuchařky, školníci nebo administrativní pracovníci škol, brali v průměru 14 tisíc korun.

Školští odboráři se také rozhodli připojit k protestní kampani Stop vládě. V ní odbory spolu s občanskými iniciativami požadují zastavení vládních reforem, demisi kabinetu a předčasné volby. Na 21. dubna je pak naplánována demonstrace na Václavském náměstí v Praze. Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka se jí zúčastní tisíce pracovníků školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám