Hlavní obsah

Pojišťovna špehovala ženu, která se soudí kvůli ochrnutí. Prý simuluje

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se pustí do soudního sporu se zdravotnickým zařízením nebo s pojišťovnou, by měli počítat s tím, že se mohou ocitnout v hledáčku objektivů detektivních agentur. Soukromá očka mohou například zjišťovat, zda pacient, který se soudí o odškodnění za zpackanou operaci, nekulhá méně, než u soudu tvrdí, nebo zda zvládne odnést z obchodu těžký nákup.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie, kterou soukromý detektiv pořídí, může sloužit jako důkaz u soudu.

Článek

Do takové situace se dostala bývalá zdravotní sestra Andrea Hollerová (35), která se soudí se Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) o odškodnění za trvalé zdravotní poškození.

„Člověk vydrží hodně, ale tohle už je moc,“ postěžovala si Právu.

Zástupce pojišťovny Kooperativa, která ve sporu figuruje jako vedlejší účastník na straně žalované nemocnice, totiž Obvodnímu soudu pro Prahu 2 předložil jako důkaz tajně pořízená videa ze soukromí žalobkyně.

Hollerová se soudí s nemocnicí kvůli zákroku z roku 2006.

Tehdy jí zdejší lékař při jednoduché operaci na krku přeřízl nerv, takže částečně ochrnula na levou ruku. Další operace, kdy měl být poškozený nerv opraven štěpem z pravé nohy, ruku nezachránila, ale poškodila i nohu.

Videa předložená Kooperativou mají dokládat, že subjektivní potíže, o které žalobkyně své nároky opírá, nejsou tak vážné, jak tvrdí.

Sledování před Vánocemi

Z dat videozáznamů, která má Hollerová k dispozici, navíc vyplývá, že ji pojišťovna nechala sledovat opakovaně už od roku 2009.

„Poslední ze záznamů zachycuje mě a manžela loni 23. prosince, tedy den před Štědrým dnem,“ podotkla žena s tím, že tehdy byli zřejmě nakupovat. Snímky totiž dosud neviděla ani ona, ani její advokát.

„Tonoucí se stébla chytá. Oni tuší, že budou muset platit ještě dost dlouhou dobu, renta nebude určitě zanedbatelná a oni se budou snažit pojistného plnění zbavit,“ vysvětluje si advokát Dalibor Šaman postup pojišťovny.

Podle mluvčího pojišťovny Kooperativa Marka Vícha je „legitimní, že se pojišťovna zajímá o pravdivost důkazů předkládaných soudu žalobcem“.

Na dotaz, zda je běžné, aby si pojišťovna najímala ve sporných případech detektivní služby, Vích Právu odepsal: „Využití externího subjektu na ověření tvrzení žalobce je cestou ke zjištění důkazů pro soudní řízení. Pro zajištění důkazů v civilním soudním řízení tedy pojišťovna využije externích služeb, nelze-li určitou skutečnost, rozhodnou pro soudní řízení, prokázat jinak.“

Soudkyně zatím nerozhodla

Podle tajemnice Svazu zdravotních pojišťoven Vladimíry Těšitelové však o všeobecně rozšířenou metodu nejde.

„Využívání detektivních kanceláří jistě není běžnou metodou využívanou zdravotními pojišťovnami, respektive nemáme o tom na svazu žádné indicie,“ sdělila Právu Těšitelová.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod takovou možnost odmítl. „Nevyužíváme služeb detektivních kanceláří,“ řekl.

Zda budou videozáznamy soudem jako důkaz přijaty, zatím soudkyně Věra Jachurová nerozhodla.

Anketa

Souhlasíte, aby pojišťovny nechaly špehovat lidi?
ano, mají právo vědět, jak na tom člověk opravdu je
55,2 %
ne, je to citelný zásah do soukromí
44,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 252 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám