Hlavní obsah

Nenavrhneme kamikadze, řekl John k rozvážnému výběru ministra školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné nechtějí výběr nového ministra školství uspěchat. Jak uvedl jejich předseda Radek John, neradi by do čela neklidného resortu nominovali kamikadze nebo sebevraha. V úterý tedy VV určitě ještě nerozhodnou o konečném jménu. Nejprve podle Johna chtějí jednat o životním prostoru Dobešova nástupce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John

Článek

„Nejdříve je třeba vyjasnit podmínky tak, abychom nenominovali kamikadze nebo sebevraha na elektrické křeslo,“ poznamenal John. Podle něho by totiž na současné podmínky, které jsou v koalici stanoveny, kývl jenom absolutní sebevrah. Nevěří, že by z VV někdo do „takového šílenství šel“.

John v úterý zopakoval, že je nezbytné nejprve vyřešit některé otázky spojené s rozpočtem školství. „Je nutné vyřešit, jak naplnit koaliční smlouvu. Nechceme snižovat platy učitelů, stahovat peníze z krajů v této chvíli považujeme za naprostou absurditu,“ prohlásil John.

Podle něho by nový ministr musel situaci řešit třeba zápisným na školách, z kterého by mohl získat zhruba jednu miliardu a půl. Podle Johna bude nutné formulovat nově politické zadání. Věci veřejné už půl roku žádají o revidování koaliční smlouvy, avšak příslušná komise se od loňska nesešla. John nevyloučil, že hledání nového ministra bude trvat déle než do konce března, kdy křeslo opustí Josef Dobeš.

Předseda nejmenší koaliční strany v pondělí Novinkám potvrdil Dagmar Navrátilovou a Milana Šťovíčka jako nejvážnější kandidáty na post ministra. Karolína Peake pak v rozhovoru pro Radiožurnál sdělila, že by ve vládě ráda viděla například Kateřinu Klasnovou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám