Hlavní obsah

Bývalý starosta Prahy 5 Jančík byl potřetí obviněn, hrozí mu 10 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikorupční policie už potřetí obvinila bývalého starostu Prahy 5 Milana Jančíka ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Stalo se tak tento týden, řekla v pátek Právu mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Jančíkovi hrozí až desetiletý trest vězení.

Foto: Petr Janiš, Právo

Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Policie podezírá Jančíka z toho, že s Agenturou Praha 5, která pro radnici vymáhala dlužné nájemné, neoprávněně uzavřel smlouvu o postoupení pohledávek. Jednal prý bez předchozího schválení zastupitelstva. V podobných případech přitom zákon jeho souhlas vyžaduje. Podle policie musel Jančík vědět, že jde o nezákonný postup.

Jančík byl obviněn koncem roku 2010 ze zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zástupce ale zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání jako nepřezkoumatelné a nezákonné. Podruhé obvinila protikorupční policie Jančíka počátkem loňského února ze zneužití pravomoci veřejného činitele, nicméně žalobci zrušili i druhé usnesení.

Jančík už dříve prohlásil, že obvinění považuje za absurdní. Tvrdil, že k postoupení pohledávek za nájemné v bytech podle zákona o hlavním městě nepotřeboval souhlas zastupitelstva, protože výše jednotlivých pohledávek údajně nepřevyšovala 100 tisíc korun. Přesto podle něho zastupitelé o všech krocích věděli.

Převzetí pohledávek za nebytové prostory, které podle Jančíka mohou být vyšší než 100 tisíc korun, bylo údajně zastupitelstvem schváleno. Někteří opoziční zastupitelé ale v minulosti uvedli, že jim materiály o činnosti agentury byly pouze předloženy s tím, aby je vzali na vědomí.

Praha 5 nakonec škodu vzniklou v souvislosti s působením Agentury Prahy 5 vyčíslila na 50 miliónů korun. Část dokladů se ale podle radní Prahy 5 Naděždy Kratochvílové (TOP 09) nepodařilo dohledat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám