Hlavní obsah

O vině a trestu by se mohli obvinění se žalobcem dohodnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviněný by v budoucnu mohl uzavřít se státním zástupcem dohodu o vině a výši trestu. Dohoda bude možná pouze u méně závažných trestných činů, nikoliv u těch, za jejichž spáchání hrozí nejméně deset let vězení. Vládní novelu trestního řádu podpořila Sněmovna hlasy koalice. Kabinet si od ní slibuje lepší možnosti rozkrývání korupce či organizovaného zločinu. Norma poputuje do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Novela má rovněž rozšířit využití institutu spolupracujícího obviněného. Mohl by pomoci policistům rozkrýt organizovaný zločin nebo korupční jednání výměnou za snížení trestu nebo beztrestnost.

Zavedení dohody o vině a trestu má zrychlit trestní soudní řízení při splnění zákonných podmínek a zejména ulehčit soudům.

Nebylo by možné se odvolat

Novinka počítá s tím, že pokud se obviněný dozná, žalobce mu může navrhnout přiměřený trest, případně ochranné opatření a také rozsah a podobu náhrady způsobené škody.

Dohodu by pak schvaloval soud bez nařízení hlavního líčení, potvrdit by ji ale nemusel. Proti tomuto rozhodnutí soudu by nebylo možné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám