Hlavní obsah

Vnitro chystá policistům revoluci v papírování

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když vedení policie před časem zjišťovalo, co řadovým policistům v jejich práci nejvíc pije krev, odpovědi byly jednoznačné: zbytečné papírování a administrativa. A ministerstvo vnitra teď podle zjištění Práva chystá revoluční změnu, která by jim v tomto směru měla ulevit a dostat je tak z kanceláří do ulic.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Podle představ resortních odborníků už by totiž v případech drobných krádeží a dalších méně závažných trestných činů nemuseli automaticky zakládat a archivovat spisy, které většinou stejně nikam nevedou.

A co přesně se má změnit?

„Stále si stěžujeme na to, že policisté tráví příliš času na služebnách vyplňováním lejster, ale ve skutečnosti je k tomu současnou úpravou do značné míry odsuzujeme. Když jim uvolníme ruce, můžeme dosáhnout toho, že aktivní policisté budou moci aktivně využít čas a pasivní se nebudou mít na co vymlouvat,“ řekl k tomu Právu zástupce šéfa ministerského bezpečnostního odboru Karel Bačkovský.

A co přesně se má změnit? Podle ministerstva by se u takzvaných bagatelních trestných činů (většinou s trestní sazbou do tří let) měla zrušit povinnost zahajovat trestní řízení v situaci, kdy policie ví pouze to, že se například krádež stala a kdo je poškozený, zatímco žádné relevantní informace vedoucí k pachateli nemá.

Kromě kapesních krádeží chce vnitro změnu vztáhnout i na další krádeže, třeba jízdních kol nebo i aut, stejně jako například na neoprávněné držení platební karty nebo na neoprávněné užívání cizí věci.

Na svou práci policie nerezignuje

„Pokud by šetření přineslo zajímavé poznatky, řízení by se pak samozřejmě zahajovalo povinně i u takových trestných činů,“ poznamenal Bačkovský s tím, že by tak změna v žádném případě neznamenala rezignaci na klasické policejní šetření.

„Nová úprava by jen policii nenutila zahájit trestní řízení a vyrábět prázdné protokoly bez poznatků,“ doplnil jeden z hlavních stratégů ministerstva v bezpečnostní oblasti.

Nutnou administrativou spojenou s bagatelními trestnými činy podle Bačkovského stráví běžný policista na základním útvaru zhruba dvojnásobek času než vlastním šetřením.

Ubylo by papírování

Z ministerských propočtů pak vyplývá, že například u kapesních krádeží by tak mohla policie za rok ušetřit až patnáct tisíc hodin, které by jinak musela strávit vyplňováním formulářů a psaním protokolů.

O návrhu budou během příštího týdne zástupci vnitra jednat s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS), jeho resort každopádně podle všeho změně bránit nebude.

„Pokud policistům ubude papírování a mohli by místo toho trávit více času v terénu, tak proti tomu v zásadě nic namítat nebudeme. O konkrétních podmínkách ale bude nutné ještě debatovat,“ řekl Právu Pospíšilův náměstek František Korbel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám