Hlavní obsah

Poprvé v historii získali michelinskou hvězdu čeští kuchaři

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prestižní kulinářské ocenění michelinská hvězda získaly letos hned dvě české restaurace v čele s českými šéfkuchaři. Jeden z oceněných kuchařů prý chtěl vařit už od svých pěti let, zatímco ten druhý nechtěl být kuchařem vůbec.

Podívejte se, jak vypadá kuchyň a restaurace oceněného kuchaře Romana PauluseVideo: Novinky

 
Článek

Oceněnými restauracemi je Alcron s šéfkuchařem Romanem Paulusem a La Degustation Bohême Bourgeoise v čele s Oldřichem Sahajdákem. Oba dva si ve středu zažili pěkně perný den. Od vyhlášení tohoto prestižního ocenění vyměnili vařečku za telefon a poskytovali rozhovory jak na běžícím pásu.

Foto: Novinky

Šéfkuchař Oldřich Sahajdák

Není divu, že o ně byl takový zájem. Oba se stali historicky prvními Čechy, kteří získali michelinskou hvězdu pro tuzemské restaurace.

Roman Paulus na svůj úspěch reagoval skromně: „To jsem nezískal já, to je ocenění pro celý tým, který tu máme, a pro restauraci. Je to taková hezká třešnička na dortu, ale že by to nějak změnilo rytmus, který tu máme zažitý, to asi ne. Průběžně se tu snažíme jídla vylepšovat a neustále se vyvíjíme. Myslím, že hvězdu jsme získali za konstantní kvalitu, kterou tu udržujeme.“

Oldřich Sahajdák získané ocenění připisuje především kvalitě kuchyně a surovinám, které zde k vaření používají: "Vaříme lokálně, sezónně, nepoužíváme nic mraženého, na některé věci máme i vlastní pěstitele. Navíc pro nás pracuje kluk, který nám shání kvalitní suroviny. A dokonce máme i vlastního houbaře."

Oldřicha Sahajdáka vaření nebavilo, teď má michelinskou hvězduVideo: Novinky

"Kvalitní suroviny upravuji co nejméně"

„Moje základní filosofie je sehnat kvalitní suroviny a potom s nimi dělat co nejméně, abychom je nezkazili,“ směje se Roman Paulus.

Pokud do restaurace Alcron zavítáte, podle šéfkuchaře byste si měli určitě objednat nějakou z místních polévek a nevynechat mořské plody: „Jídelní lístek sestává asi ze 32 položek. Všeobecně k nám hosté chodí především na ryby. Zrovna teď je velké oblibě mořský jazyk pošírovaný v másle."

Záměrem Alcronu je nabídnout hostům více různých chuťových zážitků. Proto je tu možné objednávat si různá menu, která si sestavíte podle toho, na co zrovna máte chuť.

I přesto, že Roman Paulus tráví v restauraci celý den od přípravy snídaní až po večeře, nedokázal říci, co mu přijde na jeho práci náročné. Na kuchařině prý vidí jen samá pozitiva: „Můžu si tady věci dělat po svém a tu práci beru za svou. Můžu si tu plnit své kulinářské sny.“

"Chtěl jsem být fotbalistou nebo kosmonautem..."

V restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise si můžete vybrat ze dvou menu, českého a mezinárodního. První z nich je postaveno na starých českých recepturách. Jedním z chodů je i krupicová kaše, kterou spousta ze zákazníků kolikrát i desítky let nejedla. V druhé variantě můžete vyzkoušet ústřice, humra a další speciality. I ty jsou ale připravovány podle českých postupů.

Oldřich Sahajdák má prý kuchařinu v genech, jak maminka, tak i babička byly kuchařky.  I když vás to možná překvapí, vaření ho zprvu vůbec nebavilo: "Chtěl jsem být fotbalista, ale nebyl jsem dost dobrej. Sny o tom stát se kosmonautem mě opustily v šesti letech, a tak jsem šel na kuchaře, ale vůbec mě to nebavilo. Měl jsem štěstí, že mi zavolal kamarád, který pracoval v Německu, jel jsem za ním, a teprve tam jsem pochopil, o čem to je. Prostě koupit mrkev a udělat z ní něco perfektního, to mi přijde skvělý, to mě baví."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám