Hlavní obsah

Klaus: Západ si namlouvá, jak je výjimečný, a ztrácí víru v sebe sama

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu uplynulo devět let od okamžiku, kdy byl poprvé Václav Klaus inaugurován do funkce prezidenta republiky. Nyní začalo pomyslné odpočítávání, za rok touto dobou už bude Klaus prezidentem bývalým. V každém případě to ale neznamená, že opustí politický prostor. U příležitosti výročí inaugurace hlava státu představila knihu Rok devátý.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus představil svou nejnovější knihu Rok devátý

Článek

Publikace mapuje uplynulých dvanáct měsíců v životě prezidenta. „Jsem velmi rád, že tato kniha vyšla, děkuji všem, kteří se na ní spolupodíleli. Pro mě je to vždy velmi cenný dokument roku. Myslím, že to je dokument roku svébytný, specifický, samozřejmě dívající se na události kolem nás z jednoho bodu, kterým je Pražský hrad a funkce prezidenta republiky,“ řekl Klaus na tiskové konferenci pořádané v hradní Masarykově knihovně.

Hlava státu v předmluvě publikace, která obsahuje texty na téma česká státnost, krize eura, svoboda nebo ekonomika, píše, že EU je institucí, která Evropě evidentně neprospívá. Rok 2011 Klause příliš nepotěšil. „U nás si nepřetržitě podkopáváme vnitřní soudržnost země, národní pospolitost, schopnost jít společně za určitým cílem permanentním rozhádáváním naší politické scény, mediální agresivitou, hlasitými požadavky dobře organizovaných profesních skupin,“ vysvětlil.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus při představení své nejnovější knihy Rok devátý

Stejně tak podle Klause působí různí revolucionáři všeho druhu a věční disidenti, kteří se podle něj stále nechtějí pohybovat v systému parlamentní demokracie a tržní ekonomiky. „Přes svou siláckou a populistickou kritiku nenabízejí žádnou alternativu – pouze 22 let chtějí pro sebe samé nejrůznější privilegia, protože mají pocit, že si je díky své výjimečnosti zaslouží,“ napsala hlava státu v předmluvě.

Těší se na poslední rok ve funkci

Současnou situaci v Evropě prezident srovnává s atmosférou, která provázela konec Římské říše. „Evropa už nechce moc pracovat a chránit si své vlastní já. Evropa už chce žít v postindustriální, v postmilitární, v postproduktivní éře, ač nic takového není možné,“ soudí Klaus. Evropa je podle něj extrémním případem celého Západu, který si také namlouvá, jak je výjimečný. „Západ ztrácí víru v sebe sama a bez té to prostě nejde,“ podotkl prezident.

Klaus se nyní těší na poslední rok, který ho ve funkci čeká. „Velmi se těším na ten desátý, zbývající rok. A moc se budu těšit na to, jestli ještě 7. nebo možná už jenom 6. března zde budu moci představit knížku Rok desátý,“ řekl. Prezident přitom nepronesl žádné zásadní prohlášení týkající se politického angažování v užším slova smyslu po odchodu z Hradu.

Vyloučil, že by zamířil do Evropského parlamentu. „Evropský parlament mě nenapadl do této vteřiny,“ sdělil. Podle hlavy státu ale pokročily plány týkající se Institutu Václava Klause. Nyní se třeba ladí, kde bude sídlit. V každém případě se nebude podle Klause institut zabývat výhradně domácími tématy. Doplnil, že se bude zapojovat do veřejné politiky analýzami, studiemi, deklaracemi a prohlášeními.

Rok 2012 nepřinesl pozitivní zvrat

„Doufám, že institut mně dá šanci ráno přijít do práce, že mně dá kancelář, kam hodlám každé ráno přijít. To nebude jakási knihovna, kterou známe v některých jiných případech, o které se dlouho neví, jestli funguje nebo nefunguje, co dělá, kolik má zaměstnanců,“ uvedl Klaus s tím, že ve stejné budově jako institut by měl sídlit „postprezidentský“ sekretariát.

Klaus vyjádřil i své očekávání od právě probíhajícího roku. Nečeká žádný pozitivní zvrat. „Nevidím, že by došlo k takové změně tendencí a k takovému vylepšení situace, které by mohly naznačovat, že rok 2012 bude lepší, klidnější, stabilnější, spokojenější na naší politické scéně, v Evropě, v ekonomice naší i evropské,“ prohlásil prezident.

„V tomto smyslu žádný pozitivní zvrat, žádné obrácení tendencí nevidím, protože někteří jak doma, tak v Evropě, zůstávají hluchými i nadále, pořád jedou ve svých zajetých kolejích a nepochopili, že je potřeba radikální změny,“ dodal Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám