Hlavní obsah

Nečas nevyloučil, že příští dva roky přijde o práci 24 tisíc státních zaměstnanců

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejný sektor v Česku čeká další výrazné zeštíhlení. Připustil to v sobotu premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci, která se uskutečnila v rámci ideové konference občanských demokratů v Olomouci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Na přímý dotaz přitom nevyvrátil odhady, podle kterých by kvůli vládním úsporám mohlo přijít o práci v příštích dvou letech až 24 tisíc státních zaměstnanců, mj. učitelů, policistů či lidí působících v orgánech státní správy.

„Musím říci, že musíme vést vážnou diskusi o efektivnosti veřejného sektoru,“ řekl premiér a dodal: „Touto cestou jdou všechny členské státy Evropské unie." Přebujelá je podle Nečase například síť střední škol zřizovaných kraji.

„V některých krajích je už dnes v podstatě dvojnásobný počet míst na středních školách, než je v nich reálně žáků a tato naplněnost bude dále klesat. Musí tedy nastat tlak na vyšší efektivnost. Populační ročníky se objektivně blíží počtu okolo 100 tisíc dětí a tomu musí odpovídat i síť škol, včetně středních,“ zdůraznil předseda vlády.

Zbytečná rozvětvenost úřadů

Občanští demokraté jsou podle něj přesvědčeni, že v Česku je příliš mnoho různých úřadů, které často dělají stejnou práci. Jako příklad uvedl systém ochrany spotřebitelů.

„Dnes se o to stará Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, veterinární správa, hygienické stanice. Všichni se starají o veřejné zdraví a ochranu spotřebitelů. Navíc se do toho pletou i celníci a daňová správa,“ konstatoval Nečas s tím, že by bylo v pořádku, kdyby to měla na starosti jedna efektivní struktura.

„Třeba za cenu toho, že tam bude pracovat méně lidí,“ dodal šéf ODS a premiér. Veřejný sektor by se měl podle něj poučit ze soukromého, který je tlaku na efektivitu vystaven trvale.

Reklama

Výběr článků

Načítám