Hlavní obsah

Přestaňme snižovat deficit, v době recese je to cesta do pekel, varují odbory

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odboroví předáci v pátek odmítli opatření, které vláda představila jako možné kroky ke stabilizaci veřejných financí. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil uvedl, že namísto snižování deficitu veřejných financí by bylo lepší stabilizovat nynější schodek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

"Je třeba jít cestou takto razantního snižování schodků?" položil Zavadil řečnickou otázku. Podle odborů nikoliv. Odboroví předáci by ponechali schodek na nynější úrovni; tím by se podle nich nastartoval ekonomický růst, který by přinesl další příjmy rozpočtu.

"Snižování deficitu v době recese je cestou do pekel, která zničí veřejný sektor," uvedl další z odborových bossů Martin Fassmann.

Podle odborů je klíčovým opatřením zastavení a odložení důchodové reformy.

Drábek: Odbory chtějí další zadlužování

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ve vysílání České televize prohlásil, že odboráři obhajují to, aby se stát nadále zadlužoval nynějším tempem. "To je ta zásadní otázka, na níž by si měli občané odpovědět," dodal ministr. Odborářům navíc vytkl, že vycházejí z rámcového návrhu ministerstva financí, který byl pouze podkladem k jednání.

Letos chce vláda ušetřit 23 miliard, v roce 2013 bude podle ministerstva financí kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy korun a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Mezi návrhy, které by měly vést k úspoře, patří například zvyšování daní, eventuální zmrazení důchodů, rušení některých úřadů a propouštění úředníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám