Hlavní obsah

Klaus si pozval Koudelku, řešit budou kandidaturu do ÚS

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne na Hradě přijme někdejšího náměstka nejvyšší státní zástupkyně Zdeňka Koudelku. Bavit se budou o možné Koudelkově kandidatuře na post ústavního soudce.

Článek

Aktuálně se řeší post ústavní soudkyně Elišky Wagnerové, který se uprázdní právě v březnu. Klaus už na toto místo navrhl senátorům, jejichž souhlas ke jmenování ústavního soudce potřebuje, předsedu pražského Městského soudu Jana Sváčka. Tomu ale na počátku února v horní komoře pozice ústavního soudce unikla, a to o pouhé dva hlasy.  [celá zpráva]

Koudelka se ve středu na dotaz Práva nechtěl k možnosti kandidatury ještě před schůzkou s hlavou státu vyjadřovat. „Výběr ústavních soudců je právo prezidenta republiky a já nemám nic, co bych k němu řekl,“ poznamenal už minulý týden.

ČSSD připravena kandidáta vyslechnout

Výhodou pro Koudelku může být, že byl v letech 1998 až 2006 poslancem za ČSSD, která nyní ovládá Senát. V dubnu 2006 se vzdal mandátu a stal se náměstkem nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Právě toto angažmá by mu ovšem mohlo u některých soc. dem. uškodit.

Předseda senátorského klubu soc. dem. Petr Vícha ve středu řekl Právu, že o Koudelkově jménu ještě nehovořili. „Žádné jméno jsme neprobírali, dokud je pan prezident oficiálně nenavrhne,“ uvedl. Pokud ale hlava státu požádá horní komoru o souhlas se jmenováním Koudelky ústavním soudcem, senátoři ČSSD si podle Víchy kandidáta pozvou na své jednání a vyslechnou jeho názory.

Před definitivním rozhodnutím se soc. dem. podobně jako u Sváčka obrátí na odborníky, aby vyslovili svůj názor na uchazeče. Vícha v této souvislosti upozornil, že většina senátorů ČSSD Koudelku osobně nezná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám