Hlavní obsah

Heger: Na zvyšování platů lékařů musí dohlédnout hejtmani

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v neděli v Partii televize Prima Family obvinil hejtmany z politických hrátek. Podle něj situace ve zdravotnictví využívají ke kritice ministerstva, přitom sami nic nedělají dost pro to, aby své nemocnice donutili s prostředky vyjít. Asociace krajů i nemocnice si stěžují, že objem financí se jim nezvyšuje, ale snižuje. Podle Hegera ale disponují nemocnice dostatečnými prostředky, jen na ně musí hejtmani dohlédnout.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Heger zdůraznil, že úhradovou vyhláškou zajistil nemocnicím dostatek financí na zvyšování platů lékařů. Asociace nemocnic a hejtmani ale tvrdí opak, podle nich mají nemocnice peněz málo, a to zejména kvůli zvýšení DPH.

„Problém je v tom, že úhradová vyhláška říká, kolik dostane nemocnice za rok, ale neříká, jak si to ty nemocnice vyjednají s pojišťovnami. Jestliže hejtmani říkají, že peněz dostali méně, tak to není pravda, celková proporce je větší,“ bránil se Heger.

Podle něj si hejtmani zahrávají, když nezajišťují nad řediteli nemocnice dostatečnou kontrolu. „Když my vypíšeme vyhlášku, a někdo má nad sebou politické vedení, které není dostatečným bičem, že s tím musí ta nemocnice vyjít, tak zde je určité morální riziko,“ řekl Heger.

Na otázku, zda to hejtmani dělají záměrně, odpověděl: „Do duše jim nevidím, ale zvenku to tak vypadá.“

Podle Markové Heger fabuluje 

Stínová ministryně zdravotnictví za KSČM Soňa Marková ale uvedla, že ministr fabuluje, podle ní hejtmani nic špatně nedělají a jsou velmi zodpovědní. „Například v Královéhradeckém kraji sanuje dluhy nemocnic kraj,“ uvedla jako příklad toho, že nemocnice se potýkají s více problémy než jen navýšení platů lékařů.

Heger odvětil, že v obecné rovině platí, že zdravotnictví je podfinancované. Zdůraznil však, že loni lékařům hejtmani po akci Děkujeme, odcházíme mzdy zvedli, ale když to nyní neudělají, obrátí se hněv zdravotníků proti ministerstvu.

Podle něj si musí kraje samy vyjednat u pojišťoven větší zálohy. Ministerstvo sice na pojišťovny prý tlačí, nicméně centrální systém nemůže dohlížet na jednotlivé smlouvy.

Marková pak Hegerovi připomněla, že pro nemocnice se zhoršily podmínky i tím, že se zvýšila DPH a ceny energií, s čímž se nemocnice snaží vypořádat například rušením lůžek a elektronickými aukcemi.

Problémy mají hlavně krajské nemocnice

„Paní stínová ministryně má jednu velkou pravdu,“ řekl Heger a doplnil, že svou významnou roli hraje i inflace. Nutné však je, aby na nemocnice vytvářely kraje na vedení nemocnic dostatečný tlak. Podle něj si stěžují zejména krajské nemocnice, zdravotnická zařízení ve správě ministerstva prý problémy nemají.

Šéf lékařských odborů Martin Engel řekl, že by se nerad stal nástrojem politických her. „Nezajímá mě, co říká ministr o hejtmanech a obráceně. Mě zajímá, jestli tam ty peníze jsou, nebo nejsou,“ řekl Engel. S tím, že se mzdy lékařů nezvednou kvůli krizi o 10 procent, ale jen o 6,25, se dokázal smířit, ale informace, že se do systému nedostalo dost peněz, jej však znepokojují. Ocenil, že ministr přistoupil na zřízení expertní komise, která posoudí situace ve vybraných zdravotních zařízeních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám