Hlavní obsah

Past na silnicích, silničáři varují před náledím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Silnice a chodníky v České republice jsou pokryty náledím. Vozovky namrzly po víkendovém oteplení a deštích. Při teplotách kolem nuly se na komunikacích tvoří ledovka, silničáři od rána sypou cesty solí a doporučují opatrnou jízdu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Silničáři doporučují řidičům opatrnou jízdu.

Článek

Pondělní ranní teploty se pohybují mezi nulou až minus čtyřmi stupni, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před tvorbou náledí platí do pondělních 10 hodin.

Řidiče může zmást, že silnice na pohled vypadají suché, až při prudším brzdění zjistí, že na ledu ztrácí nad vozidlem kontrolu. Ve svodidlech takto skončila například Škoda Octavia na Lahovickém mostě na příjezdu do Prahy po Strakonické.

Policisté ve Středočeském kraji varují před ledovkou, která se tvoří zejména na silnicích v okolí Prahy, Benešovsku a Berounsku.

Před náledím a námrazami silničáři varují i v Pardubickém kraji zvláště v okolí Hlinska, Chrudimi, Lanškrounu, Skutče a Vysokého Mýta. Silnice namrzají rovněž v Libereckém kraji. "Pozor na tvorbu náledí na všech silnicích," varují liberečtí silničáři na webu dopravniinfo.cz.

Silnice mohou klouzat rovněž v Karlovarském a Plzeňském kraji, na Vysočině, v jižních Čechách či na Vsetínsku. Podobná situace je však i v dalších regionech. "Nabádáme řidiče ke zvýšené opatrnosti na všech vozovkách," shrnul v pondělí ráno situaci dispečer olomoucké správy silnic.

V pondělí má být oblačno, ojediněle se sněhovými přeháňkami, postupně se oblačnost rozptýlí na polojasno až skoro jasno. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi minus jedním až plus třemi stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám