Hlavní obsah

Náhrady implantátů PIP by pojišťovny měly hradit jen části žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ženám, které mají v těle prsní implantát značky PIP, by nový měly hradit pojišťovny. Týká se to ale jen těch, které implantát dostaly kvůli prodělané rakovině prsu nebo vrozené vadě. Ty, které si jej nechaly voperovat z kosmetických důvodů, pojišťovna nový hradit nebude. Odstranění vadného implantátu ale bude proplácet všem ženám. Plyne to z analýzy ministerstva zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečný prsní implantát

Článek

Ministerstvo současně upozornilo, že pacientkám ani pojišťovnám nemůže nic určovat, může pouze sdělit svůj postoj. "V případě, že se jednotlivé subjekty nebudou moci dohodnout smírně, nezbude jim, než se obrátit na soud," uvedlo ministerstvo.

Podle ministerstva, které vychází z občanského zákoníku, nesou odpovědnost za operaci zdravotnická zařízení, kde operace proběhla.

Podle něj by se ženy měly obrátit na zdravotnické zařízení, které jim operaci provedlo. Nový zákrok musí schválit revizní lékař. Pokud by operaci podstoupily jinde, mohou náklady na novou operaci požadovat po původním zařízení.

V ČR ženy dostaly asi tři tisíce těchto implantátů. Ty hrozí, že prasknou, protože jsou vyrobeny z průmyslového silikonu.

Některé nemocnice už operace provádějí. Například pražská vinohradská nemocnice je dělá zdarma a náklady bude požadovat po dodavateli implantátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám