Hlavní obsah

VV vyberou prezidentského kandidáta v referendu, zemanovci mají jasno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti se schválením přímé volby prezidenta, začínají strany hovořit o možných kandidátech a způsobech jejich výběru. Vládní Věci veřejné v úterý oznámily, že jejich kandidát vzejde z vnitrostranického internetového hlasování, zatímco Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) uvedla, že sežene potřebných 50 000 podpisů pro svého čestného předsedu Miloše Zemana.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman chce bojovat o Hrad

Článek

Příznivci VV dostanou podle šéfa strany Radka Johna k výběru několik jmen. Výběr by se měl konat do měsíce, dodal John.

Podle něho je otázkou dnů, kdy vedení VV vyhlásí lhůtu pro nominace. John očekává, že budou dvě až čtyři. Lhůta bude podle něho nejméně dvoutýdenní. Potom bude mít stranické vedení zhruba týden na debatu s kandidáty, zda nominaci přijmou.

"Myslím, že do měsíce by mohlo začít referendum o tom, který kandidát je podporován největším množstvím členů Věcí veřejných a véčkařů neboli podporovatelů," řekl John.

Zeman podmínil kandidaturu podporou veřejnosti

Zemanovci ústy svého předsedy Vratislava Mynáře potvrdili, že jejich kandidátem bude Miloš Zeman.

Ten je nyní na drobné operaci a svou volbu již dříve podmínil podporou voličů. V dopise, který poslal z nemocnice, napsal, že souhlasí s tím, aby SPOZ zahájila petiční akci na podporu jeho prezidentské kandidatury.

"Zavazuji se, že v případě, kdy petice získá dostatečnou podporu občanů, tuto kandidaturu přijmu," citoval Mynář z dopisu.

Kandidáta bude moci navrhnout 20 poslanců, 10 senátorů nebo bude muset pro svou kandidaturu získat nejméně 50 000 podpisů voličů. Prováděcí zákon zatím nebyl přijat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám