Hlavní obsah

Dobeše bych okamžitě vyhodil, kdyby převzal obálku, uzemnil Nečas Škárku

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec Jaroslav Škárka si při čtvrtečních interpelacích na premiéra Petra Nečase (ODS) naběhl na vidle. Ve Sněmovně se pustil do svého nedávného stranického kolegy ministra školství Josefa Dobeše (VV), nenechal na něm nit suchou, a zeptal se, co ještě by měl Dobeš udělat, aby jej premiér vyhodil z vlády. Nečas Škárkovi připomněl, že Dobeše do úřadu sám nominoval a dodal, že z vlády by okamžitě letěl například v případě, že by převzal obálku (tedy to, co Škárka udělal).

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Škárka proslul tzv. obálkovou aférou, v jejímž rámci vyšlo najevo, že přijímal od neformální hlavy VV Víta Bárty v obálkách značné sumy peněz. Škárka novinářce v domnění, že zůstane v utajení, svěřil, že si tak měsíčně přišel na 50 tisíc. Přiznal totiž, že neví, jak by to pak vysvětloval. Kvůli obálkám nakonec stane i s Bártou před soudem.

Z VV byl Škárka vyloučen. Nečas se pak Škárkově kritice Dobeše podivoval, jelikož Škárka z postu místopředsedy byl jedním z těch, kteří ve straně měli rozhodovat o nominacích na čtyři vládní posty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka

„Vy jste v té straně byl, byl jste místopředsedou a měl jste rozhodovat o nominacích. Je to vaše věc, že jste změnil politickou stranu i názor a o 180 stupňů otočil i svůj pohled na ministra Dobeše,“ řekl Nečas.

Dobeš má na krku problém za 50 miliard

Škárka nato odvětil, že premiér sám ví, že VV je sekta, ve které není podstatné, co si myslí místopředseda předseda, ale Bárta.

„Je-li to sekta, pak vy jste byl veleknězem. A abych odpověděl na vaši otázku, co by musel pan Dobeš udělat, aby musel letět okamžitě z vlády? Třeba převzít obálku,“ uzavřel stroze interpelaci Nečas.

Nečas mimo jiné uvedl, že pozorně sleduje působení všech ministrů své vlády a v případě Dobeše si je jist, že ministr sám dobře ví, jaké jsou hlavní priority jeho resortu. Naznačil, že klíčové pro Dobešovo budoucí angažmá bude vyřešení problémů s čerpáním z evropských fondů do dubna. Kvůli hrozbě zastavení dotací může Česko přijít až o 50 miliard korun.

Škárka ve VV zastával pravicové křídlo, své názory mnohdy hnal i na samou hranu pravicového populismu. V poslední době však koketuje s národními socialisty, kteří se snaží zaujmout levicové voliče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám