Hlavní obsah

Úplatkářská aféra Bárty a Škárky míří k soudu

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupkyně podala ve čtvrtek obžalobu v kauze obálek neformálního lídra VV Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky. Předmětem obžaloby je korupční jednání osob v souvislosti se snahou ovlivnit demokratické procedury a rozpravu v rámci parlamentní strany, uvedlo městské státní zastupitelství.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta

Článek

„Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Hana Vrbová podala k Obvodnímu soudu pro Prahu 5 obžalobu ve věci mediálně označované jako obálky V. B. Městské státní zastupitelství v Praze jako dohledový orgán se s uvedeným postupem ztotožnilo, neboť výsledky vyšetřování dostatečně odůvodňovaly postavení obviněných před soud,“ sdělila městská státní zástupkyně Jana Hercegová.

Podle ní je předmětem obžaloby „korupční jednání osob v souvislosti se snahou ovlivnit demokratické procedury a rozpravu v rámci parlamentní strany“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Škárka

Bárta může dostat až šest let, Škárka polovinu

Bárta loni na jaře předal někdejšímu místopředsedovi VV a poslanci Jaroslavu Škárkovi obálku se 170 tisíci korunami. Škárka část peněz využil, většinu ale po medializaci případu předal policii. Posléze se ozvala i tehdejší šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí s tím, že jí Bárta předal půlmiliónový úplatek. Oba aktéři shodně vypovídali, že si tím chtěl Bárta udržet jejich loajalitu. Kočí předala peníze policii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí

Bárta ale trvá na tom, že se jednalo o půjčky, o které si sami řekli. Podle něj byla kauza záměrně zosnována za účelem diskreditace jeho osoby a vyvolání vládní krize.

Škárka se také v médiích rozhovořil o tom, že od Bárty dostával v průběhu několika měsíců peníze v řádu desítek tisíc korun. Ty ale zřejmě nejsou předmětem žaloby.

V krajním případě může Bárta odejít od soudu s šestiletým trestem, Škárkovi hrozí maximálně tři roky ve vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám