Hlavní obsah

Dobeše do koše, provolávali studenti, kteří v Brně vyšli do ulic

Právo, Novinky, ČTK, pko, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulice Brna ve středu zaplnily stovky nespokojených studentů, kteří se touto cestou vydali protestovat proti reformním krokům ministra školství Josefa Dobeše. Průvod se zastaví v budově Právnické fakulty Masarykovy univerzity, kde studenti přednesou své požadavky.

BEZ KOMENTÁŘE: Studentské protesty v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Stovky studentů se vydaly na pochod centrem Brna. Protestují tak proti reformám z dílny ministra Dobeše. Studenti nesou transparenty a skandují hesla jako Dobeše do koše, Nechceme dluhy, Naše školy nedáme.

Průvod vyrazil z Moravského náměstí, měl by projít kolem několika brněnských veřejných vysokých škol a dorazit až k Právnické fakultě Masarykovy univerzity, kde studenti přednesou své požadavky. Na protestní pochod pak naváže debata v aule Právnické fakulty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Studenti vysokých škol v Brně protestovali proti Dobešovým reformám.

Protestní pochod organizují studentské komory akademických senátů šesti brněnských veřejných vysokých škol. Jde o Masarykovu univerzitu, Mendelovu univerzitu, Vysoké učení technické, Veterinární a farmaceutickou univerzitu, Univerzitu obrany a Janáčkovu akademii múzických umění.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Studenti vysokých škol v Brně protestovali proti Dobešovým reformám.

Problémem zůstává školné

"Odmítáme posilování rad veřejných vysokých škol na úkor akademických senátů, které by podle nás mělo za důsledek otevření univerzit politickým a komerčním vlivům. Nesouhlasíme se snižováním vlivu studentů - hybné síly akademické samosprávy - na rozvoj vysokých škol," shrnul názory studentů Vojtěch Rada z akademického senátu Mendelovy univerzity.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Studenti vysokých škol v Brně protestovali proti Dobešovým reformám.

Brněnské akademické obci vadí také údajně nedotažený návrh zákona o finanční pomoci studentům. "Neshodneme se sice na tom, zda školné ano, či ne, přesto mezi námi panuje jednota v odmítnutí současného návrhu. Zavedení školného jako pokrytí výpadku financování ze státního rozpočtu ohrozí vysoké školy. Pokud bude školné zavedeno, mělo by být pouze doplňkovým zdrojem," uvedl mluvčí studentských protestů Petr Soukeník.

Připravované reformy kritizují také rektoři brněnských univerzit. Ve společném prohlášení vyzvali ministerstvo školství k pozastavení legislativního procesu a dalšímu jednání s akademickou obcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám