Hlavní obsah

Převrat je dokonán, Svoboda byl zvolen šéfem pražské ODS

Právo, Novinky, trj, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská ODS zvolila ve středu novým předsedou organizace primátora Bohuslava Svobodu. Ziskem 68 hlasů z celkem 96 porazil jediného protikandidáta, někdejšího radního Jiřího Janečka. Svoboda nahradí odcházejícího Borise Šťastného, který loni rezignoval po vzniku magistrátní koalice ODS a TOP 09. Novému pražskému šéfovi se otvírá cesta do celorepublikového vedení strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda stanul včele pražské ODS.

Článek

Také dosavadní místopředsedové, bývalí náměstci primátora Rudolf Blažek a Pavel Klega, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a stávající primátorský náměstek Josef Nosek v pondělí na sněmu rezignovali.

Prvním místopředsedou se stal náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, který vede ODS v Praze 5. Dostal 84 hlasů. Svoboda si přál za řadové místopředsedy čtyři lidi - poslance Marka Bendu, starostu Prahy 4 Pavla Horálka, místostarostu Prahy 9 Tomáše Portlíka a předsedu pražských zastupitelů ODS Ondřeje Pechu. Všichni byli zvoleni v prvním kole, vypadl naopak dosavadní místopředseda Rudolf Blažek, který dostal 35 hlasů.

Dlouhá cesty k urně

Delegáti měli hlasovat už od 20:00, volba se ale odsunula, protože Jiřímu Janečkovi se zdálo, že stůl, kde si delegáti vyzvedávají lístky, je příliš daleko od volební urny - asi 20 metrů.

Podle Janečka by během cesty k urně mohli být delegáti ovlivněni. Sněm ale jeho námitce nevyhověl a stůl zůstal, kde je. Hlasovat se ale začalo až o hodinu později.

Šťastný zaútočil na Svobodu

Šťastný před volbou přímo zaútočil na primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Loňský zrod koalice ODS a TOP 09 označil za převrat na bázi mediokracie. „A my staří pitomci v ODS bychom chtěli demokracii,“ poznamenal Šťastný a ohlásil rezignaci.

Svoboda Šťastnému opáčil, že dokázal ODS pozvednout a zabránit rozkladu strany v metropoli. O minulé epoše hovořil jako o přešlapování v bludném kruhu. Situace, kdy se začal v ODS orientovat, mu připomínala rozjetý vlak. Ne však klidnou krajinou. „Byl to vlak, který nabíral rychlost padajících volebních preferencí,“ upozornil Svoboda.

Janeček odmítl, že by jeho kandidatura byla bojem s větrnými mlýny a nastínil svou představu sjednocení pražské ODS. "Nesmíme se stát béčkem na TOP 09 a přistoupit na její taktiku, že lidé jsou důležitější než názory a ideje,“ řekl Janeček.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Janeček na sněmu pražské ODS

Reklama

Výběr článků

Načítám