Hlavní obsah

Doživotní imunita poslanců by mohla skončit už v únoru

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parlamentní evergreen – zrušení doživotní poslanecké imunity – má šanci na schválení v únoru. Je o tom přesvědčen šéf sněmovního ústavněprávního výboru Marek Benda (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Benda při jednání Sněmovny

Článek

„Tím, že se ze změn ústavy vytáhl právě jen tento úsek, který považují všichni za problémový a souhlasí s jeho zrušením, tak nevidím problém při schvalování,“ řekl Právu.

Svědčilo o tom i středeční hlasování ve výboru, kde všichni přítomní poslanci z koalice i opozice podpořili zrušení zákazu trestního stíhání zákonodárců a ústavních soudců i po skončení jejich mandátu.

Návrh hájí i místopředsedkyně Sněmovny a VV Kateřina Klasnová: „Poté, co se mi podařilo prosadit zrušení duplicity poslaneckých náhrad na dopravu a proplácení vnitrostátních letenek, jsem udělala další krok k tomu, abych byla mezi kolegy oblíbená,“ řekla v nadsázce. Podařilo se jí pod návrh získat podpisy předsedů klubů všech parlamentních stran.

Výbor doporučil odložit účinnost v případě schválení až na začátek roku 2013. Do té doby se musí udělat změny v trestním řádu tak, aby bylo jasné, že po dobu mandátu nepoběží promlčecí lhůta.

„Odmítne-li Sněmovna poslance vydat, tak musí být řečeno, že až do konce výkonu jeho funkce v parlamentu bude zastaven běh lhůty,“ uvedl Benda. Předložení této technické novely očekává Klasnová od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám