Hlavní obsah

Celý týden prosněží a proprší

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí jsme se probudili do nejchladnějšího rána tohoto týdne. Na mnoha místech klesaly teploty až k minus deseti stupňům. V dalších dnech se nicméně bude postupně oteplovat, aby koncem týdne znovu došlo k výraznému ochlazení. Do úterý se zejména horské oblasti mohou těšit na další sněhovou nadílku, uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"V pondělí začne počasí v ČR od severu ovlivňovat frontální systém, který přinese množství oblačnosti a sněžení," konstatovala Honsová s tím, že do úterního odpoledne by mohlo na horách napadnout až 25 centimetrů sněhu. V nižších polohách by mělo jít o maximálně osm centimetrů. Odpolední teploty se budou v pondělí nejčastěji pohybovat kolem nuly.

Ráno leckde klesla rtuť teploměru hluboko pod bod mrazu. Šindelová hlásila minus 13 stupňů, v Mariánských Lázních, Jindřichově Hradci či Táboře naměřili minus deset, dodala Honsová.

V úterý bude ještě převládat oblačno až zataženo s občasným sněžením či přeháňkami. Zatímco ve vyšších polohách bude sněžit, v nížinách se mohou objevit i srážky smíšené či déšť. Ranní minima budou klesat k minus šesti až minus dvěma stupňům, odpolední se dostanou na minus jeden až tři stupně Celsia.

Oblačno s přeháňkami očekávají meteorologové i ve středu. Ve východní části republiky a ve vyšších polohách půjde ještě o přeháňky sněhové, jinde bude převládat déšť. Ranní teploty klesnou na nulu až minus čtyři stupně, odpolední maxima vystoupají na nulu až čtyři stupně Celsia.

Oteplení bude kulminovat ve čtvrtek. Převládat bude opět oblačno, sněžit bude výlučně na horách, v nižších polohách půjde o déšť, který by mohl zejména po ránu tvořit na silnicích ledovku. Ranní teploty budou klesat na nulu až minus čtyři stupně, přes den se rtuť teploměru dostane na dva až šest stupňů.

Od pátku se znovu začne ochlazovat, od vyšších poloh lze očekávat sněhové přeháňky. Na víkend meteorologové slibují další pokles teplot a odpolední maxima již pouze kolem nuly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám