Hlavní obsah

Praha obrátila, děti do 10 let opencard potřebovat nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Děti ve věku od šesti do deseti let nebudou potřebovat k bezplatnému cestování pražskou MHD opencard. Původně město počítalo, že od února bude karta povinná. V pátek o tom informoval mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal. Dětem bude stačit jako doposud i jakýkoliv jiný průkaz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle Drápala mohou děti do deseti let i nadále jezdit v pražské MHD na průkazky se jménem, datem narození a fotografií, které jim vydá jakýkoliv dopravce v ČR. Mohou používat například i podobné průkazky sportovních klubů, zájmových kroužků a podobně. Pokud už jim rodiče pořídili opencard, mohou jezdit také na ni. Pokud nemají žádný průkaz, platí poloviční jízdné.

Děti do šesti let se v pražské MHD nemusí prokazovat vůbec. Děti od deseti do 15 let mohou cestovat po Praze zdarma, pokud si pořídí opencard a nahrají si na ni kupón za 120 korun, jenž je platný po dobu čtyřleté platnosti karty. Pokud nemají opencard, ale jinou ověřenou průkazku, platí poloviční jízdné. Pokud nemají žádný průkaz, platí plnou cenu.

Kartu opencard má přes 950 000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni také získat slevy. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám