Hlavní obsah

Nepohodlné policisty likvidují sporné psychotesty, varuje vnitro

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra chce změnit systém psychologického testování policistů. Kromě výběru spolehlivých a vyrovnaných uchazečů prý totiž může sloužit šéfům i jako účinný nástroj, jak se zbavit nepohodlných podřízených.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle současné úpravy totiž může nadřízený poslat kteréhokoliv policistu kdykoliv na přezkumné testy, jejichž nesplnění pak vede automaticky k okamžitému propuštění do civilu.

A ministerstvo upozorňuje, že počet takto vyhozených policistů v poslední době stoupá.

„Znepokojuje nás to, riziko zneužití proti policistům tu je,“ řekla k tomu Právu policejní ombudsmanka Blanka Besserová.

Policista, který náročnými několikahodinovými testy neprojde, podle ní nemá k výsledkům přístup a nemůže se tak proti následnému propuštění ani účinně bránit.

Údajně jsou k této psycholožce posíláni policisté, kteří mají být propuštěni
bývalý policista

Proti verdiktu může pouze podat odvolání, o kterém rozhodují hlavní psychologové na policejním prezidiu.

„Závěr vedoucího psychologa, který o odvolání proti negativnímu stanovisku prvoinstančního psychologa rozhoduje, je ale nepřezkoumatelný,“ uvedla Besserová s tím, že některé případy jsou velmi sporné.

Detektiv mluví o manipulacích

Právo např. zmapovalo případ bývalého detektiva protikorupční policie, který musel odejít do civilu kvůli negativnímu posudku policejních psychologů, ale který zároveň úspěšně prošel následnými testy u psychologů ministerstva vnitra.

„Podle mých neoficiálních informací jsem celým zhruba šestihodinovým písemným testováním prošel úspěšně a byl jsem propuštěn jako nezpůsobilý pouze na základě pohovoru s policejní psycholožkou s jedním rokem praxe. Hlavní psycholog v rámci odvolání pouze potvrdil její závěry,“ řekl k tomu Právu propuštěný policista.

Nadřízení ho poslali na testy v souvislosti s prošetřováním jeho údajného přestupku mimo službu.

„Údajně jsou k této psycholožce posíláni policisté, kteří mají být propuštěni,“ konstatoval bývalý vyšetřovatel závažných hospodářských kauz.

Důkazy pro takové tvrzení je ochoten předložit v rámci případného prošetřování celé kauzy.

Přezkoumání u ministerských psychologů podle svých slov podstoupil dobrovolně ve snaze očistit své jméno, jejich pozitivní stanovisko ale na propuštění vliv nemá.

Podle policejní ombudsmanky by se měly podmínky pro nařízení psychologického přezkoumání zpřísnit.

„Měly by být jednoznačně stanovené důvody, pro které se přezkoumání nařizuje, a policista by měl mít také možnost nahlížet do svého spisu,“ uvedla Besserová.

Mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká jakékoliv manipulace důrazně vyloučila. Současná úprava je podle ní vyhovující, případným změnám se nicméně vedení policie nebrání: „Spolupracujeme na tom už nyní s ministerstvem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám