Hlavní obsah

SPZ na přání můžou být na autech už na podzim

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Registrační značky na přání majitele by se na vozech českých řidičů mohly objevit již letos na podzim. Připravuje to ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), podle něhož by to ulehčilo státnímu rozpočtu a naopak do něj přineslo i další finance. Ve čtvrtek to uvedla Česká televize.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Článek

Podle Dobešem připravované úpravy by motoristé již letos mohli získat značky na přání nebo značku s nahodilou kombinací znaků.

Skončila by tak letitá praxe, kdy se podle značky dalo odhadnout, z jakého regionu vůz pochází. Podle ministra by to mohlo snížit i míru averze, které jsou někdy vystaveni například řidiči s "venkovskou espézetkou" v Praze.

Dobeš chce, aby bylo možné značku získat na celý život. Řidič, který by prodával vůz s takovouto značkou, by mohl požádat o její převedení a užívat ji i na novém automobilu.

Vulgarity na značkách nebudou

Do hledáčku ministerstva se dostaly i takzvané protekční značky s opakujícími se kombinacemi, které jsou nejčastěji k vidění na luxusních vozech. Ministerstvo chce nastavit jasná pravidla a značky na přání by byly zpoplatněny.

Ministerstvo počítá i s možnými vtipálky, takže na urážlivé vzkazy nebo symbolické číselné kombinace mohou řidiči zapomenout, uvedla ČT.

Anketa

Chtěli byste mít na autě registrační značku dle vašeho přání?
Ano
68,8 %
Ne
31,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15525 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám