Hlavní obsah

Nemocnice Na Bulovce ze své budovy oficiálně odstranila nápis „fakultní“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská nemocnice Bulovka ve středu z cedule na hlavní vchodové bráně slavnostně odstranila slovo "fakultní". Přejmenovala se tak na Nemocnici Na Bulovce. Přídomek fakultní ztratila k 1. lednu v Praze kromě Bulovky i Thomayerova nemocnice. Z původních pěti fakultních nemocnic tak zůstávají v metropoli tři, které jsou přímo napojeny na lékařské fakulty.

Nemocnice Na Bulovce odstranila název fakultní ze své budovyVideo: Novinky

 
Článek

"Brána do nemocnice byla vždy její dominantou. Odstranění části názvu proto chápu jako součást historie nemocnice, která si zaslouží veřejnou pozornost," řekl ředitel nemocnice Petr Zajíc. Nemocnice podle něj v budoucnu rozsah péče nezmění. "Bulovce sice zmizí slovo fakultní z názvu, na její faktické fungování to však nebude mít vliv," doplnil. Pokračovat bude i výuka mediků.

Osm odstraněných cedulí nesoucích nápis „fakultní“ prý teď bude nabídnuto jako vzpomínka zaměstnancům nemocnice. Pokud si mezi sebou nápis nerozeberou, půjdou cedule pravděpodobně do charitativní aukce. I stávající nápis "Nemocnice Bulovka" by podle vyjádření nemocnice měl zhruba do měsíce vystřídat zbrusu nový, nesoucí označení Nemocnice Na Bulovce.

Mění se názvy klinik i dokumenty

Nemocnici kvůli "odfakultnění" čekají některé provozní změny. Mluvčí Martin Šalek řekl, že nemocnice musí upravit názvy klinik, přídomek fakultní zmizí z úředních dokumentů, vývěsních nápisů a webových stránek. Od 1. ledna se už webová adresa změnila na www.bulovka.cz, upraveny jsou i e-mailové adresy nemocničního personálu.

V Praze tak od ledna zbydou tři z původních pěti fakultních nemocnic: Všeobecná fakultní nemocnice, nemocnice v Motole a vinohradská nemocnice. Ty se časem mají změnit na univerzitní zařízení a vytvořit páteřní síť pražského zdravotnictví. O Bulovku a Thomayerovu nemocnici má zájem Praha. Buď zůstanou státní, nebo se z nich stanou městské nemocnice.

Bulovka má velké AIDS centrum, infekční kliniku vybavenou pro léčbu nejtěžších nákaz či úspěšnou plastickou chirurgii. V Thomayerově nemocnici je známá onkologie či špičkové centrum dětské traumatologie.

Síť zařízení ústavní péče v hlavním městě tvoří 27 nemocnic se zhruba 10 000 lůžky, z nich šest nemocnic následné péče, dále 16 odborných léčebných ústavů, 3780 samostatných ambulantních zařízení a 310 lékáren včetně odloučených pracovišť. Specializované obory poskytují péči pacientům z celé republiky. Celkem je v Praze 4225 zdravotnických zařízení, ve kterých pracuje v přepočtu na celé úvazky 9200 lékařů a zubařů a 19 550 odborných zdravotnických pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám