Hlavní obsah

Kočí: Bárta posílá bratrovi peníze ze zisků ABL v obálkách po jeho řidiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá funkcionářka Věcí veřejných, nyní zavržená rebelka Kristýna Kočí tvrdí, že neformální šéf VV Vít Bárta je i nadále napojen na bezpečnostní agenturu ABL, kterou kdysi založil. Podle Kočí Bártův bratr Matěj, který firmu převzal, posílá peníze ze zisku ABL sourozenci v obálkách prostřednictvím osobního řidiče. Kočí doufá, že Vít Bárta bude obžalován z korupce, VV se jí omluví a vezmou zpět do klubu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kristýna Kočí

Článek

„Obviněný z korupce Vít Bárta stále chodí na jednání koaličních špiček K9 a rozhoduje o fungování této země, byť je to člověk, který žije ze zisků ABL a tyto peníze si údajně nechává posílat v obálkách řidičem od svého bratra, který po něm firmu přejal,“ prohlásila v rozhovoru pro Týden.cz Kočí.

Nyní nezařazená poslankyně spoléhá, že Vít Bárta bude obžalován z korupce, a jí že bude umožněn návrat do řad VV. „Očekávala bych, že jako ohlašovatel korupce budu bez diskusí a s velkou omluvou přijata zpět do Věcí veřejných a jejich poslaneckého klubu,“ dodala Kočí. Zda by za stranu ještě kandidovala, podle ní závisí na vývoji v příštím roce.

Kočí loni na jaře pohnula politickou scénou

Bývalá šéfka poslaneckého klubu VV Kočí je jedním z hlavních aktérů jarní krize vlády a rozkolu uvnitř VV, které dosud v mnoha ohledech nemají jasné vysvětlení. Na policii ohlásila, že jí neformální lídr VV Vít Bárta předal obálku s půlmiliónem korun, čímž si podle ní měl získat její loajalitu. Ozval se i místopředseda VV Jaroslav Škárka, který prý dostával od Bárty desetitisíce korun každý měsíc.

Bárta v reakci na trestní oznámení podal rezignaci na post ministra dopravy, ale premiér Petr Nečas (ODS) odnesl posléze na Hrad i demise ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše (oba VV) na popud části ODS, podle níž se potvrdily obavy, že VV jsou úzce propojeny s ABL. John měl odejít kvůli možnému střetu zájmů, Dobeš proto, že figuroval managementu ABL.

Kočí a Tluchoř vs. Bárta a Nečas

Situaci pak zamotala nahrávka Kristýny Kočí, kterou pořídili její spolustraníci z ostravské buňky VV. Kočí se na ní rozpovídala o zákulisí. Z nahrávek mimo jiné vyplynulo, že svůj postup po dlouhou dobu koordinovala s tehdejším předsedou poslaneckého klubu ODS Petrem Tluchořem ve snaze rozbít koalici a sestavit novou vládu s případnými odpadlíky od VV.

Kočí se od obsahu nahrávky plné vulgarismů distancovala s vysvětlením, že na nahrávce záměrně mystifikovala, jelikož si byla vědoma toho, že může být nahrávána a mohly by se tak dostat do obecného povědomí odposlouchavací metody Víta Bárty.

Do věci se pak vložil prezident Václav Klaus, který odmítl demise bez vysvětlení přijmout. Nakonec Dobeš u postu zůstal, John se postu ministra vnitra vzdal s tím, že dostane jinou funkci, z níž bude moci řídit boj proti korupci. Nakonec ale zůstal bez vládního postu. Bártu Sněmovna zbavila imunity a vydala trestnímu stíhání, neformální šéf VV ale nadále trvá na své nevině a tvrdí, že peníze pro Kočí a Škárku byly půjčky. Od VV se odtrhl kromě Kočí a Škárky ještě Stanislav Huml.

Premiér Nečas při nejbližší příležitosti nechal poslanecký klub hlasovat o výměně svého předsedy. Tluchoře v čele poslanců ODS nahradil Zbyněk Stanjura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám