Hlavní obsah

Věci veřejné rozzlobily Kalouska, přibrzdily církevní restituce

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věci veřejné ve středu opět zatopily pod kotlem koaličních sporů, když si vynutily další kolo vyjednávání o církevních restitucích. Koaliční kolegy tím popudily. Zákon, který má narovnat majetkové vztahy mezi státem a církvemi, vláda pouze otevřela a na žádost VV odložila na leden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake

Článek

Vicepremiérka za VV Karolína Peake odklad odůvodnila tím, že nedostali odpověď, odkud stát vezme peníze na mnohamiliardové kompenzace církvím. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to považuje za výmluvu a další zdržovací manévr VV, který má restituce oddálit.

VV již jednou projednání zákona oddálily, když neúspěšně navrhly, aby před vracením majetku vznikl položkový seznam, který by musela schvalovat vláda.

Podle Peake její strana restituce podporuje, ale stále čeká na odpověď. Požádala prý proto o poradu ekonomických ministrů.

Kde na to vzít? Přece v rozpočtu, zlobí se Kalousek

Kalousek se hájí, že již několikrát VV odpověděl, že v tuto chvíli nelze říci nic jiného než, že peníze půjdou ze státního rozpočtu.

„Když se zvýší nezaměstnanost, tím pádem bude potřeba více peněz na dávky v nezaměstnanosti, tak řekne snad paní Peake, že nebudeme vyplácet dávky, dokud nám Kalousek neřekne, kde na to vezme? No, přece řeknu - ze státního rozpočtu na základě priorit, které schvaluje Sněmovna na návrh vlády,“ reagoval pro Právo Kalousek.

Dodal, že jiná odpověď před tvorbou rozpočtu až na přespříští rok neexistuje. Zákon by se, pokud projde, měl dotknout až rozpočtu na rok 2013. „Nevěřím, že to (Peake) nechápe. Podle mého je to zástupný argument pro vykrucování z dávno uzavřené dohody,“ podotkl.

Podle premiéra Petra Nečase je to vysvětlitelný problém. „Nicméně očekávám, že 4. ledna bude zákon schválen,“ uvedl. Podle něj by nebylo dobré znovu sahat do dohody, kterou schválily všechny koaliční strany i církve.

Kolik mají církve dostat

Návrh na církevní restituce, počítá s tím, že stát církvím vrátí 56 procent zabavených budov, pozemků a lesů a 59 miliard korun jim bude splácet po dobu příštích 30 let. Částka by měla být úročena ve výši inflace, dosáhne tedy až 96 miliard.

Stát bude navíc církve dotovat ještě sedmnáct let. Z toho tři roky v plné výši, tedy 1,4 miliardy korun ročně. Dalších 13 let se podpora bude ročně o pět procent snižovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám