Hlavní obsah

Sever Moravy opět dusí smog

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele Moravskoslezského kraje znovu dusí prach. Meteorologové proto vyhlásili v úterý večer signál regulace. Smog zalil celý region, nejhorší situace je na Ostravsku a Karvinsku. Velcí průmysloví znečišťovatelé musí začít dodržovat ekologická opatření a snížit vypouštění škodlivin do ovzduší.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Takto vypadá Ostrava z věže Nové radnice při smogové situaci.

Článek

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu byly ve středu ráno na všech měřicích stanicích na severu Moravy a ve Slezsku nadlimitní. Pohybovaly se mezi 59 a 160 mikrogramy na metr krychlový. Přitom limit je 50 mikrogramů.

Nejhorší situace je v Bohumíně, kde hodinové koncentrace prachu v úterý večer překračovaly limit až čtyřnásobně, průměrné denní pak překročily limit trojnásobně.

Kraj vyzval všechny své obyvatele, aby v těchto dnech minimalizovali množství vypouštěných škodlivých látek do ovzduší při podnikání či topení v lokálních topeništích. Také řidiči automobilů, by měli nechat vůz doma a využít spíše ekologickou hromadnou dopravu.

Starší lidé a děti by měli omezit pohyb na venku. Větrání se doporučuje krátké a intenzivní. Lidé by zároveň měli dbát na zvýšený přísun vitamínu C, nekouřit a vyhýbat zakouřeným prostorám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám