Hlavní obsah

Bárta: Do volby prezidenta navrhnu Švejnara

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neformální lídr Věcí veřejných a šéf jejich poslaneckého klubu Vít Bárta v rozhovoru pro Právo uvedl, že jakmile bude jeho strana vybírat v rámci primárek kandidáta na prezidenta, jako prvního chce Bárta nominovat někdejšího vyzyvatele Václava Klause Jana Švejnara. Hovořil také o svém stíhání pro podezření z korupce, o půjčce pro eurozónu a o možnostech spolupráce s Klausem po vypršení jeho prezidentského mandátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV)

Článek

Pane předsedo poslaneckého klubu Věcí veřejných, jak je na tom vaše policejní vyšetřování? Policisté vás údajně chtějí hnát k soudu, víte o tom?

Denně to nesleduji, nechávám to na svých právnících. Byli jsme však vyzváni k tomu, abychom předložili návrh svědků, což jsme udělali. Vše zdárně spěje k soudu. To je i náš cíl, protože jde o jediné správné místo, kde se mohu obhájit. I když se Kočí a Škárka omlouvali a proces se zdržoval, jsem rád, že to policie před sebou tlačí.

Věříte, že se dokážete očistit?

Jednoznačně věřím ve své očištění.

Myslíte si, že se dokážete očistit i na veřejnosti?

Za každého mluví činy. Od státu jsem za dobu, co jsem v politice, dostal 1,1 miliónu a na dobročinné účely jsem dal minimálně 1,2 miliónu. Proti jiným politikům jsem od státu nevzal ani korunu. Většinu peněz jsem dal na opravu dětských oddělení Nadace Archa Chantal Poullainové. Ale dal jsem i třeba sto tisíc na sochu Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě. Činy jsou důkazem toho, co reálně Bárta činí či nečiní.

Mají VV už jména pro přímou volbu prezidenta?

VV jako jediná politická strana říkala, že nemá naprosto žádné podmínky, co se týče přímé volby. Stále ale není jasné, jestli bude, nebo nebude. Opakovaně jsem žádal o vyjádření, jak se zachová senátorský klub ČSSD při schvalování přímé volby. Pokud by senátoři poslanecký návrh změnili, tak žádná přímá volba nebude. A to riziko je velmi reálné.

To, že ČSSD při svých ambicích a současných preferencích by dokázala složit ústavní většinu s KSČM a měla možnost prosadit svého stranického kandidáta v nepřímé volbě, je samozřejmě velmi lákavá představa, kterou je zapotřebí od počátku pojmenovávat. Proto říkám, že i na stranické primárky VV je ještě čas.

Máte svého favorita?

Do stranických primárek na Hrad chci jednoznačně nominovat profesora Jana Švejnara.

Mluvil jste s ním o tom, že by ho nominovaly VV?

S profesorem Švejnarem jsem o prezidentské volbě opakovaně mluvil. Dokud ale nebude jasno o způsobu volby, tak debatu o nominacích nemohu vést.

Politikou také hýbe nová smlouva EU a půjčka ve výši 89 miliard pro země eurozóny. Jak mohou VV liberální, středová a proevropská strana vůbec zvažovat, že by Unii nepomohly?

VV mají zájem na fungující Evropě a tato půjčka je zásadní příležitost pro ČR pozitivně ovlivnit vývoj EU. Musíme žádat zásadní reformy a aby se konečně přestaly konzervovat hnijící systémové chyby, které EU utápějí. Zásadní problém je, že půjčka je předávaná na základě čtyř řádek v 1,5stránkovém dokumentu. Je třeba mít velmi detailní smlouvu, která nastaví hmatatelné nástroje k tomu, aby se Evropa očistila a byla funkční. Osobně bych dal přednost tomu, aby Řecko místo půjček dostalo dotaci, ale za podmínek velmi tvrdých reforem.

Koneckonců ale i ministr financí Kalousek správně říká, že půjčka může být výrazně nižší. Nejde tedy jen o podmínky poskytnutí peněz, ale i o to, zda musíme dát 11 procent devizových rezerv ČNB, anebo jen pět.

Není to spíš tak, že se VV, respektive vy osobně, zhlédly v názorech prezidenta Klause?

Václava Klause si vážím za to, že dnes nemáme euro. Jako podnikatel, který měl řadu zahraničních zákazníků, jsem si opakovaně musel připomenout, jak moc jsem jednotnou měnu chtěl. Dnes jsem vděčný za korunu. Sám se cítím stále být proevropský politik, neměním názor na to, že jednotný trh je přínosný. Ale myslím si, že Evropa není schopná se zmoci k aktivním krokům, jak dokazuje vztah Řecka a EU.

V kuloárech stále běží debaty o Klausově návratu do politiky, až v březnu 2013 odejde z Hradu. Oslovil by vás společný projekt s ním?

Takovou otázku považuji za naprosto irelevantní. Je to jednoznačně osobnost, která se nachází zcela někde jinde než já, a proto hovořit o společném projektu je naprosto nesmyslné. Jsem nyní v situaci, kdy se musím očistit z pomluvy.

Chci ale říci, že řadu věcí dokázaly VV svými činy – tím, že jsme nepřipustili placení amalgámových plomb, že jsme dokázali vybojovat poplatek jen za recept, ne za každou položku jako dnes, že jsme nenechali zrušit stravenky. Poslední míru akceptace reforem občany bychom ztratili tím, že si někdo chce honit ego zrušením stravenek. Dokázali jsme prosadit zákon o veřejných zakázkách, zavedli jsme trestnost firem, dokázali jsme přísněji zdanit hazard…

Kromě toho, že víc peněz bude v příštím roce platit hazard, bude mít hlavně hlouběji do kapsy řada lidí. Myslíte, že vy osobně krizi pocítíte?

Když jedu na koni, tak se stavím ve dvou vesnicích v hospodě a mám nejenom tam možnost s lidmi mluvit. Vždy, když sedím na koaličním jednání a bojuji o plomby, stravenky, aby se nezvyšovala účast pacientů podle návrhu TOP 09, tak myslím na to, jak to vysvětlím těm lidem v hospodě.

Je ale člověk z hřbetu koně schopen pochopit, s čím lidé, kteří mnohdy nedosahují ani průměrného platu, musejí vyžít?

Lidé, se kterými na koni jezdím, berou měsíčně 20 tisíc hrubého. Nemám žádnou vlastní stáj, mám koně v pronajaté stáji a tam mají koně i lidé s tímto příjmem. Jsou tedy úplně průměrní lidé, se kterými se o tom bavím.

Vím, že ta situace není lehká, ale přesto VV uchránily každé rodině se dvěma dětmi 520 korun tím, že zabránily 19procentní DPH. VV ušetřily 200 korun každému za amalgámovou plombu. Vím, že to vypadá jako drobnost, ale stálo to hromadu práce a v celku jde o obrovské částky, které v každodenní politice ministr dopravy Dobeš zaplatil tím, že nemá x miliard na stavbu dálnic.

Prosadili jsme valorizaci 150 korun pro rodiny s dětmi za měsíc za každé dítě, tedy stoprocentně valorizujeme dopady DPH. Jsme stranou, která i za cenu koaliční nevěry uhájila stravenky, jsme stranou…

…která chce v rámci sociální citlivosti v roce 2013 prosadit školné…

…která vedle školného prosadila podporu pro vysokoškolské studenty. Mimo to, že se bude platit školné, bude institucionální rámec, že studenti budou mít zajištěnu podporu, aby mohli vůbec studovat. A ta bude až dvakrát větší, než je maximální výše školného. Se školným v tom celku to bude systém, který, troufnu si tvrdit, bude sociálně citlivější než dnes.

Jak může být sociálně citlivější systém, kvůli němuž studenti budou muset platit 20 tisíc za rok, zatímco dosud na veřejných školách neplatí?

Protože stát se dosud nestaral o to, aby studenti mohli studovat.

Jak to? Třeba tím, že nemuseli platit školné.

Ale na jejich životní náklady a na studium jsme nevytvářeli žádné systémové nástroje. Dnes vytváříme systémový nástroj, že si budou moci půjčit studenti na své životní náklady při studiu takové finance, které jsou dvakrát větší než maximum, které budou platit za školné. Navíc to nebudou splácet jako klasickou půjčku, ale v momentu dosažení několikanásobku životního minima.

Samozřejmě bankám, o ty hlavně se stát musí postarat.

Ani to není jisté. Možná to bude nějaký státní úřad nebo státní banka. To je věc, která je na vládě a parlamentu. Samozřejmě tím vytváříme sankci, aby si student opravdu rozmyslel, zda školu chce vystudovat, a pak se konkrétním oborem chce živit. Také přivedeme řadu miliard do vysokého školství, které tam chybějí.

Reforma hlavně nastaví tlak na zvyšování kvality vysokých škol. Máme nejstarší univerzitu ve střední Evropě, a přesto Univerzita Karlova nepatří do stovky nejlepších vysokých škol na světě. Proto je k reformě takový odpor, protože vytvoří velký tlak na kvalitu. A abychom neměli absolventy VŠ, kteří nebudou schopni získat práci.

Za předpokladu, že již zadlužení vysokoškoláci nějakou práci vůbec seženou.

Ano, máte pravdu, že nezaměstnanost v době krize je zásadní problém, se kterým se vláda musí vyrovnat. A VV mají ministerstvo dopravy, které se dokáže pochlubit hmatatelnými kroky k tomu, jak s nezaměstnaností chce bojovat.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání PRÁVA.

Reklama

Výběr článků

Načítám