Hlavní obsah

Kritizovaná advokátní kancelář nepřímo pracuje i pro muže z protikorupčního fondu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět je skutečně malý. Když se zástupci Nadačního fondu proti korupci (NFPK) minulý týden opřeli do advokátní kanceláře Šachta & Partners kvůli vazbám na šedou eminenci ODS Ivo Rittiga, opomněli zmínit, že obchodní vazby pojí stejnou kancelář i přímo s předsedou správní rady fondu Karlem Janečkem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Členové správní rady Nadace proti korupci: bývalý rozvědčík Karel Randák, herec Jan Kraus, pivovarník Stanislav Bernard, mluvčí společnosti RSJ Monika Vondráková, člen NERV Tomáš Sedláček a šéf RSJ a zakladatel nadace Karel Janeček

Článek

Ten totiž sedí v dozorčí radě 5P uzavřeného investičního fondu, a. s., který loni skoupil hned několik firem se sídlem na stejné adrese jako Šachta & Partners, jejichž jednateli byli v minulosti přímo advokáti kanceláře.

Na stejném místě má mimochodem sídlo i organizační složka firmy Cokeville Assets. Přes tuto firmu byly podle zástupců NFPK vyváděny peníze z pražského dopravního podniku za tisk předražených jízdenek od společnosti Neograph k rukám lobbisty Rittiga.

NFPK začátkem prosince uvedl, že smlouvu mezi Rittigem a Cokeville Assets zajišťovala velmi pravděpodobně právě kancelář Šachta & Partners.

Janeček v pondělí na dotaz Práva rozhodně odmítl, že by za útokem na kancelář mohly být právě nevyřešené konflikty z podnikání. „V žádném případě! Za sebe mohu říct, že jsem ani nevěděl, že pro některé aktivity 5P byly využity služby Šachta & Partners. Se Šachta & Partners nemám osobně nic společného, natož pak nějaké konflikty,“ uvedl Janeček.

Fond 5P loni skoupil například společnosti Blooming, s. r. o., Target value, s. r. o., Advanced system, s. r. o. a Back swing, s. r. o., které kromě stejného sídla na smíchovské adrese kanceláře Šachta & Partners spojují i jména bývalých jednatelů, advokátů téže kanceláře Davida Michala a Kateřiny Babákové.

Tři z těchto společností navíc fond odkoupil od kyperské společnosti Dryalos Limited se stejným sídlem, jako má Rittigova kyperská společnost Rittig & Partners Limited.

Advokáti spolupráci potvrdili

„Obecně můžeme říct, že tento fond (5P), členem jehož dozorčí rady je pan Karel Janeček, od nás kupuje projektové SPV (firmy pro jednotlivé projekty, zpravidla s. r. o., pozn. red.) a že se pak o tyto projekty fondu právně staráme. O podrobnostech jednotlivých projektů a vztahů mezi kyperskými a českými subjekty nejsme oprávněni hovořit,“ potvrdil informace Práva advokát David Michal.

Podle něj je na propojení firem sahající od Rittiga, s nímž kancelář spolupráci potvrdila již dříve, až k hlavě protikorupčního fondu vidět ošidnost dovozování korupčních vazeb pouze ze vzájemných obchodních kontaktů jednotlivých podnikatelů.

„Z výše uvedeného jasně vyplývá, jak absurdní je zneužívání ,propojenosti‘ našich klientů, respektive fabulace o organizovaných skupinách, vzniklých na tomto základě,“ uvedl Michal.

Za výroky z minulého týdne hodlá kancelář na představitele NFPK podat trestní oznámení. Na policii se však chce kvůli podezření na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku obrátit i NFPK.

Janeček: chtějí mě očernit

Podle Janečka mají informace o jeho napojení na advokátní kancelář Šachta & Partners jediný účel, a to jeho očernění.

„Představme si, že přes svého prostředníka nakoupím od náhodného dealera automobil a slušně zaplatím,“ nabídl příměr Janeček.

„Za rok a půl se ukáže, že dotyčný dealer spolu se svým partnerem mimo standardního prodeje nových aut ještě prodává kradená ojetá auta. Poté, co svým úsilím pomohu jejich podvod odhalit, se tito dva chtějí očistit tím, že kumpán začne argumentovat, že jedno z mých aut pochází z prodejny tohoto dealera,“ podotkl podnikatel.

Zároveň zdůraznil, že osobně jako fyzická osoba služeb kanceláře Šachta & Partners nevyužívá.

Fond 5P prý založila společnost RSJ (obchodník na derivátových burzách) před půldruhým rokem za účelem investování výnosů z jejích obchodů.

„Některé z projektů investičního fondu jsou nemovitostní a pro tyto využívá fond služeb pana Karla Slavíčka,“ jmenoval Janeček současného jednatele firem, který do nich nastoupil po odchodu Davida a Babákové.

„Pro realizaci každého projektu se zakládá speciální společnost, obvykle s. r. o., jako tzv. SPV (special purpose vehicle), což je naprostý standard. Pro tyto účely Karel Slavíček používá služeb právní kanceláře Šachta & Partners,“ dodal Janeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám