Hlavní obsah

Exministr Fuksa chce být hejtmanem

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý ministr zemědělství a místopředseda středočeské ODS Ivan Fuksa v pátek oznámil záměr kandidovat na post středočeského hejtmana ve volbách, které se uskuteční příští rok na podzim. Fuksa řekl Právu, že v pondělí začínají stranické primárky na lídra středočeské kandidátky. Ukončeny budou v lednu. Kandidáta na hejtmana pak vybere regionální sněm ODS, který se sejde 4. února.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS)

Článek

Fuksa si v souboji o hejtmanskou kandidaturu věří. „Mám velkou ambici, věřím tomu, že mám velkou podporu,“ řekl Právu. Exministr poukázal na to, že když kandidoval na post místopředsedy středočeské ODS, získal na regionálním sněmu 75 procent hlasů, zatímco šéf organizace, ministr zemědělství Petr Bendl, byl zvolen „o prsa“.

„Byl jsem oslovován v kuloárech, ale i na okresních radách, ať jdu kandidovat. Už z toho důvodu, že velmi pozitivně vnímali mé působení v pozici ministra zemědělství,“ uvedl Fuksa. Exministr dodal, že se na primárky, ve kterých se podle něj utkají i tři kandidáti, těší. Fuksa vyzdvihl, že v rámci ODS tak dojde k soutěžení.

Fuksu začátkem října odvolal z ministerské funkce premiér šéf ODS Petr Nečas, což většina pozorovatelů vyložila jako důsledek vnitrostranických tahanic o vliv. Vzápětí při volbách vedení středočeské organizace podpořil v kandidatuře do čela sdružení Petra Bendla, který zvítězil a stal se i ministrem zemědělství. Fuksa údajně upadl v nemilost, jelikož byl stoupencem Nečasova odpůrce Petra Tluchoře, který měl osnovat protivládní puč.

Reklama

Výběr článků

Načítám