Hlavní obsah

Břeclav vyžene hazard z města

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Břeclavští radní chtějí město bez hazardu. Pokud získají podporu zastupitelů, do tří let zmizí z města herny. Umožní to nová vyhláška, která v případě schválení vyžene hazard z města. Břeclav dominuje statistikám, na jeden automat připadá na čtyřicet obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Pokud bychom normu nepřijali do konce roku, nebyl by hazard ve městě nijak regulován,“ řekl Právu starosta Oldřich Ryšavý, který připomněl, že podobný údaj o počtu automatů na hlavu nemá ani Praha.

Radní proto stáli před nutností vyjádřit se k nové normě tak, aby mohla být projednána a schválena zastupiteli do konce roku. Nakonec se rozhodli jít přísnou cestou a před možností zakázat hazard v okruhu sta metrů od veřejných budov upřednostnili přísnější variantu eliminující jej v celém městě.

„Neznamená to okamžitý konec. Některé přístroje mají roční povolení, tam se nebudou dále prodlužovat, u dalších je ale ta lhůta delší a tam počítáme, že je ještě až tříletá lhůta. Nové ale povolovat nebudeme,“ řekl starosta.

Pomohli právníci ministerstva vnitra

Břeclav je v boji proti hazardu jakýmsi pokusným králíkem, protože byla mezi prvními, kdo se touto cestou vydal. Předchozí vyhlášku, která měla nastavit mantinely, soudy ale pro formální závady zrušily. Novou normu proto vedení radnice připravovalo i s právníky ministerstva vnitra.

I když bude důsledkem směrnice výpadek části příjmů, které město získávalo na odvodech od provozovatelů automatů, efektem vyhlášky má být zlepšení situace, protože nemálo rodin se zásluhou závislosti jejich členů na automatech dostalo do problémů a musí pobírat sociální dávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám