Hlavní obsah

Silnice pokryla ledovka, dva řidiči zemřeli po nárazu do stromu

Právo, Novinky, ČTK, ab, fal, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Silnice na některých místech České republiky v sobotu ráno pokryla ledovka. Týká se to například Zlínského kraje, Vysočiny, Karlovarska, jižních Čech a také ve Slezsku. V některých oblastech slabě mrholilo, místy se objevila mlha. Silničáři nabádají řidiče k obezřetné jízdě. Na Vysočině a v jižních Čechách zemřeli řidiči poté, co dostali smyk a narazili do stromu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Nehoda ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Článek

Na Vysočině u Dušejova na Jihlavsku zemřel v noci třicetiletý řidič, zřejmě se dostal do smyku a narazil s autem do stromu. Byl mrtvý na místě.

"Do 08:00 jsme přijali na tři desítky hlášení řidičů, že vozovky jsou namrzlé. Přes noc se nad krajem přehnal déšť a na silnicích je ledovka. Zatím se stalo osm dopravních nehod," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Cestáři jsou v terénu a ošetřují silnice posypem.

Vážněji skončila nehoda nákladního auta s přívěsem, který sjel do příkopu. Z vozidla uniklo zhruba 100 litrů nafty, zasažená zemina se bude muset odbagrovat.

Ledovka pokryla i silnice na jihu Čech. "Nad ránem zasáhla část kraje dešťová přeháňka. Nejhorší byla situace na Českokrumlovsku," řekl dispečer zimní služby cestářů.

Na nepřízeň počasí zřejmě doplatil i pětadvacetiletý řidič, který kolem půl třetí ráno u obce Horní Stropnice vyjel do protisměru a následně naboural do stromu. Přivolaný lékař už jen konstatoval smrt řidiče.

Nehody na Frýdecko-Místecku

Zledovatělé silnice potrápily ráno také řidiče na Frýdecko-Místecku a Karvinsku, několik jich bouralo. „Začalo to od pěti hodin v důsledku kluzkých vozovek se v oblasti od Hnojníka přes Třanovice až po Český Těšín směrem na Karvinou stalo asi osm dopravních nehod. Byly bez vážnějšího zranění,“ řekl Právu policista na operačním středisku policie v Karviné. Doplnil, že některá vozidla, neovladatelná na zledovatělé vozovce, skončila převrácená mimo silnici.

Hned tři auta havarovala na různých místech v oblasti obcí Střítež a Hnojník na Frýdecko-Místecku. „Společným jmenovatelem těchto nehod byla kluzká vozovka, náledí. Jedna nehoda byla s lehkých zraněním, další dvě bez zranění,“ řekl Právu mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Mezi Stříteží a Hnojníkem na Frýdecko-Místecku skončil vůz Škoda Octavia na střeše v příkopě.

„Bylo to jako sklo. Auto, které bylo dost daleko přede mnou, blikalo, že bude odbočovat doprava, začal jsem brzdit, věděl jsem, že je cesta kluzká, takže jsem brzdil opatrně, přesto se to nedalo zvládnout,“ líčil Právu 35letý řidič dodávkového vozidla Renault, které skončilo v příkopu ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. „Po silnici se nedalo ani chodit, natož jet. I policista, jak přicházel k nám, klouzal,“ doplnil spolujezdec.

Kamióny nemohly do kopce

Jak popsal řidič dodávky, kousek od místa této nehody auta vyjížděla stoupání s potížemi, vzápětí v něm uvízl kamión a silnici zablokoval. „Byla tady dlouhá fronta v obou směrech, kamionu se podařilo kopec vyjet, až když to posypali silničáři,“ doplnil.

Nedaleko od tohoto místa, mezi Stříteží a Hnojníkem, se kolem půl deváté stala další dopravní nehoda. „Vozidlo Škoda Octavia, které řídil 28letý muž ze Slovenska, skončilo na střeše v příkopě,“ řekl Starzyk s tím, že muž utrpěl lehké zranění.

Podobná je situace na Zlínsku. Hlavní úseky jsou většinou holé a vlhké. Komunikace II. a III. tříd jsou však často sjízdné jen s opatrností. Silnice mohou lokálně namrzat. Obezřetní by měli být řidiči zejména ve vyšších polohách Zlínského kraje.

Na Karlovarsku je kluzko především na méně frekventovaných silnicích. "Většina silnic je mokrých a posolených. Ledovka začala vznikat už v pátek. Nyní jsme dostali povolení na solení i v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Tam by inertní posyp situaci ještě zhoršil," uvedl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Námraza a ledovka hrozí také v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Ve vyšších polohách může i slabě sněžit. Náledí hrozí především na menších komunikacích, hlavní silnice jsou po ošetření většinou vlhké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám