Hlavní obsah

V Česku zemřela žena na prasečí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má první letošní úmrtí na prasečí chřipku, dalších pět lidí je virem nakaženo. V pátek to oznámil hlavní hygienik ČR Michael Vít. Prasečí chřipka v ČR řádila před dvěma lety, zemřelo 102 lidí, loni epidemie nebyla.

Foto: Mario Armas, Reuters

Po celém světě se rozjela vakcinace rizikových skupin obyvatelstva proti viru prasečí chřipky.

Článek

První úmrtí na prasečí chřipku v letošní sezoně potvrdil Právu i šéf Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal. „K úmrtí došlo v Ústí nad Labem již minulý týden. Šlo o ženu ročník 1973, měla poškozenou imunitu, což se na průběhu její nemoci podepsalo,“ upřesnil Trmal. Podle něj žena nebyla proti prasečí chřipce očkovaná.

Trmal uvedl, že v Ústí jsou i další dva vážné případy onemocnění prasečí chřipkou, pravděpodobně ale tak fatální následky mít nebudou.

"Úmrtí jsme nahlásili do Evropského centra pro kontrolu infekcí," uvedl Vít bez dalších podrobností. Vít zdůraznil, že vakcíny proti chřipce chrání i proti kmenům způsobujícím tzv. prasečí chřipku.

Během chřipkové epidemie se virem v ČR nakazí asi milión lidí, zemře jich 1500 až 200. Většinou jde o osoby starší či s nějakou vážnou nemocí, jejichž tělo nemá sílu s infekcí bojovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám