Hlavní obsah

Skokan z VV hlasoval pro hazard, sám pronajímá nemovitosti hernám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec za VV Petr Skokan, který společně s dalšími dvěma stranickými kolegy, poslanci ODS a opozicí minulý týden v rozporu s koaliční dohodou ve Sněmovně hlasoval pro možnost, aby hazardní firmy mohly rozhodovat samy, kam pošlou miliardy korun, není v kauze nestranný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Petr Skokan

Článek

V České Lípě, kde před lety ještě v řadách ODS působil jako starosta, má totiž nepřímo z hazardu finanční prospěch. Pronajímá nemovitosti provozovatelům výherních hracích přístrojů.

Poslanci podle výpisu katastru nemovitostí patří dům v centru čtyřicetitisícového města v ulici Jindřicha z Lipé, v jehož prvním patře sídlí bar a herna. Dříve se podnik nazýval Admiral club, nyní bar Metaxa.

Další objekt, kde figuruje Skokanovo jméno, se nachází v nedaleké Havlíčkově ulici naproti českolipské Střední průmyslové škole a jen několik kroků vedle obchodní akademie.

Budova, kde ve dvou patrech sídlí nonstop bar a herna s názvem New Tequila club, patří společnosti Dům služeb, spol. s r.o., ve které je podle portálu justice.cz Petr Skokan veden jako jednatel společnosti.

Skokan Právu přiznal, že nelze tvrdit, že by neměl nic společného s hazardem. „V domech, které vlastním, není žádná herna. Jen v jednom mém domě je bar a není tam nic, na čem by se dalo hrát,“ řekl poslanec s tím, že poslední hrací automaty zmizely letos v březnu.

„Co se týče společnosti Dům služeb, kde jsem jednatelem, tak firma vlastní rozsáhlejší objekt, kde je zhruba dvacet nájemníků. Jedním z nich je člověk, který vlastní bar a hernu. Nejde však o hernu v klasickém smyslu, ale jsou tam kulečníkové stoly, šipky a pět hracích terminálů,“ tvrdí Skokan. Poslanec dodal, že s vlastníkem herny jedná o tom, aby odklidil i zbývající videoterminály.

Hlasoval prý kvůli sportu

Důvod, proč zvedl ruku pro pozměňovací návrh, obhajuje tím, že chtěl českému sportu zaručit alespoň nějaké financování.

Předsednictvo Svazu měst a obcí ČR se v pátek jednomyslně shodlo, že podoba zdanění hazardu, kterou schválila Sněmovna, je naprosto nepřijatelná. Navrhují, aby Senát návrh rozpočtového výboru poslancům vrátil. V horní komoře již běží jednání, jak negativní důsledek skandálního rozhodnutí Sněmovny zvrátit.

„Vítáme aktuální snahu o řešení zásadní a nepochopitelné chyby související s přerozdělováním zisků z hazardu. Chápeme ji jako poslední možnost, jak pro obce v roce 2012 a dalších letech zajistit alespoň nějaké zdroje z tohoto celospolečensky negativního segmentu podnikání,“ uvedl předseda svazu Dan Jiránek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám