Hlavní obsah

Demonstranti v Teplicích protestují proti spalování ostravských kalů

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Zhruba stovka lidí protestuje v pátek odpoledne proti dovozu ostravských kalů na skládku do Litvínova a jejich následnému spalování v cementárně Lafarte v Čížkovicích na Litoměřicku. Demonstranti se sešli na Benešově náměstí v centru Teplic, symbolicky na místě, kde před 22 lety začaly ekologické demonstrace předcházející v roce 1989 Sametové revoluci.

Demonstranti v Teplicích protestovali proti spalování ostravských kalůVideo: Karel Otcovský , Právo

 
Článek

Někteří demonstranti třímají v rukách transparenty s nápisy „Stop kalům“, jiní si přes tvář uvázali roušku.

„Chceme poukázat na skutečnost, že životní prostředí v regionu se už zase zhoršuje,“ přiblížil smysl mítinku Matěj Hon z neziskové organizace ProPolis, která protest svolala prostřednictvím sociálních sítí. Kvůli vysokoteplotní metodě spalování bude po dobu pěti let docházet k šíření furanů, což povede ke zhoršení kvality života a zdravotního stavu obyvatelstva, píše se v pozvánce na demonstraci.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Demonstrace v Teplicích proti vypouštění jedů do ovzduší

Převoz kalů z Ostravy na sever Čech a jejich spalování v čížkovické cementárně se nelíbí tisícům obyvatel oblasti. Obávají se, že nebezpečné látky, které při spalování unikají do ovzduší, jim po letech budou opět znepříjemňovat život a ohrožovat jejich zdraví.

Cementárna: Je to bezpečné

Lafarte tvrdí, že je pro spálení ostravských kalů tím nejlepším zařízením v Česku a že uhlovodíky tvořící hlavní část směsi kalů a vápna se při jejích spalovacích teplotách rozloží na jednoduché a bezpečné sloučeniny. Hmota se bude pálit společně s uhlím, na výsledné směsi bude mít podíl až 17 procent. Ředitel společnosti pro ekologii Jan Špaček zdůraznil, že cementárna důsledně dbá na dodržování emisních limitů. „Podobné palivo navíc pálíme již osm let, takže s ním máme zkušenosti,“ připomněl Špaček.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Demonstrace v Teplicích proti vypouštění jedů do ovzduší

Cementárna chtěla spalování kalů odstartovat původně 6. listopadu. Vedení firmy se ale kvůli rostoucímu odporu veřejnosti rozhodlo termín odložit. „Na 22. listopadu plánujeme speciální spalovací zkoušku za účasti odborníků a zástupců okolních obcí. Provede ji akreditovaná laboratoř a výsledky zveřejníme spolu s příslušnými limity,“ uvedl Špaček. Až na základě získaných dat se firma definitivně rozhodne, zda bude kaly spalovat, či nikoliv.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Demonstrace v Teplicích proti vypouštění jedů do ovzduší

Teplice dělí od cementárny zhruba 20kilometrová vzdálenost, a navíc i kopce Českého středohoří, přesto obyvatelé lázeňského města zahajují sérii protestních akcí v kraji proti spalování kalů.

Symbolicky - neboť právě zde došla na konci 80. let lidem trpělivost se znečištěným ovzduším a nebáli se hlasitě ozvat. Série ekologických demonstrací začala 11. listopadu 1989 a do ulic při nich vyrazily tisíce lidí. Byly to první velké protirežimní demonstrace mimo Prahu a někteří historici je považují za předzvěst listopadových událostí, vedoucích k svržení bývalého režimu.

Odpůrci spalování kalů se v sobotu dopoledne sejdou na náměstí v Litoměřicích. „Chceme dát najevo svůj nesouhlas se spalováním, jehož vlivem dochází ke vzniku smrtícího koktejlu jedovatých látek,“ sdělil Právu organizátor protestu Libor Pisklák.

Reklama

Výběr článků

Načítám