Hlavní obsah

Další rošády na školství, odchází zřejmě první náměstek a šéfka tiskového

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Není snad dne, aby na ministerstvu neskončil nějaký vysoce postavený úředník, nenahradil ho jiný, který rázem skončí také. Na školství zřejmě končí 1. náměstek Jakub Hodinář (ODS) a šéfka tiskového odboru Renáta Bartková Sodomová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Bartková v pátek Právu na dotaz, zdali odchází, odpověděla slovy: „Nemohu tuto informaci ani potvrdit, ani vyvrátit. Víc vám k tomu nyní neřeknu.“

V minulosti zastávala vysoké manažerské pozice v komunikačních agenturách a na školství přitom nastoupila teprve nedávno, 15. září, kdy nahradila ředitelku tiskového Kateřinu Savičovou. Ta předtím nahradila Lucii Kubovičovou, která nečekaně skončila 26. července a která si loni přišla při jednorázové odměně na 114 tisíc.

V říjnu zase skončila i dosavadní šéfka kabinetu Jana Machálková, která loni v prosinci dostala ještě o třicet tisíc korun víc.

Z dopravy do školství a zpět

Hodinář se stal prvním náměstkem 1. dubna. K ministru školství Josefu Dobešovi (VV) se přesunul z pozice náměstka ministra dopravy po doporučení bývalého šéfa tohoto resortu Víta Bárty (VV). Na školství má Hodinář na starosti sekci evropských fondů, která spravuje na 130 miliard korun. Informaci o jeho možném odchodu, o kterém už informoval i server Česká pozice, Právu potvrdil zdroj z úřadu.

Dobeš k dotazu Práva, zdali Hodinář a Bartková končí, řekl: „Ani jedna věc není na pořadu dne.“ Nicméně zdroj velmi blízký Dobešovi sdělil, že Hodináře si od něj žádá zpět na dopravu ministr Pavel Dobeš (VV).

„Tuto žádost od kolegy pan ministr Josef Dobeš dostal, protože pan ministr Pavel Dobeš potřebuje pomoci s evropskými fondy. Neboť pan Hodinář je první náměstek a člen ODS, čeká se také na jednání s panem premiérem,“ dodal zdroj.

Ministr má již pátého šéfa kabinetu

Nedávno v úřadu skončil i vicekancléř Ladislav Bátora. Nejprve působil v resortu jako poradce, poté v pozici personálního ředitele. Kvůli jeho pracovnímu zařazení odmítali chodit ministři TOP 09 na vládu. Poté Dobeš tohoto úředníka politicky krytého Hradem odvolal a vzápětí paradoxně povýšil na vicekancléře, tedy zástupce šéfa kabinetu. Od listopadu ale Bátora zase přijal nabídku stát se Dobešovým poradcem.

Novým šéfem kabinetu ministra, za rok již pátým, se stal Martin Krejza (ODS), který dohlížel na ministerské Centrum pro přípravu státních maturit Cermat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám