Hlavní obsah

U oběda se koalice s ČSSD dohodla na resuscitaci přímé volby

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnost, že budou nástupce Václava Klause v roce 2013 volit občané, prý stále žije. Koaliční strany a soc. dem. se ve středu shodly, že jsou ochotny k ústupkům. Klíčová bude schůzka, která se uskuteční v příštích dnech. Zúčastní se jí předsedové stran a šéfové poslaneckých a senátorských klubů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) a poslanec Radek John (VV)

Článek

Pokus o dohodu si zástupci koalice a ČSSD slíbili na společném obědě. „Všechny strany projevily zájem jednat bez předběžných podmínek,“ řekl novinářům šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Jeho strana odmítá změny prezidentských pravomocí, které prosazuje ČSSD. Na dotaz Práva, zda je ODS ochotna ustoupit, Stanjura uvedl: „Víme, že pokud máme splnit v tomto bodu vládní prohlášení, tak musíme najít společnou řeč s opozicí.“

Všechny možnosti jsou podle Stanjury otevřené.

Podle informací Práva se rýsuje dohoda, podle níž by ODS částečně ustoupila. Kompromis by mohl vypadat například tak, že by soc. dem. prosadila, aby hlava státu napříště potřebovala souhlas vlády či pověřeného ministra ke jmenování členů bankovní rady centrální banky.

Další požadavky by ČSSD oželela. Jedná se například o obdobné omezení prezidenta při udělování milostí v případě běžícího řízení či o návrh, aby prezident mohl být stíhán pro závažné trestné činy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci ČSSD: Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, David Rath a Milada Emmerová

K prosazení přímé volby je třeba třípětinové ústavní většiny ve Sněmovně i v Senátu.

„Uděláme maximum“

Vládní návrh, který prošel ve Sněmovně prvním čtením, změny pravomocí neobsahuje. TOP 09 i Věci veřejné tvrdí, že pro prosazení přímé volby udělají maximum. „Žádné věcné spory nezazněly, naopak se zdá, že se stanoviska k přímé volbě prezidenta velmi přibližují,“ uvedl včera šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Místopředsedkyně VV a Sněmovny Kateřina Klasnová dodala: „Jsme ochotni i k určitým kompromisům, jakkoli můj osobní názor je, že otevírání otázky kompetencí hlavy státu je otevírání Pandořiny skříňky, které potom může znamenat zhatění celé přímé volby.“

Místopředseda soc. dem. a Sněmovny Lubomír Zaorálek na dotaz Práva odmítl předem sdělovat, kam je ČSSD ochotna ustoupit. „Dohodnout se chceme,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám