Hlavní obsah

Vondra uděloval vyznamenání, ocenění Mašínů nelituje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se ve čtvrtek v předvečer státního svátku vzniku Československé republiky rozhodl udělit 32 osobnostem resortní vyznamenání. Vedle hrdinů z druhé světové války jsou mezi nimi i před časem zesnulý ombudsman Otakar Motejl či úspěšný oštěpař Jan Železný, který působí v armádním klubu Dukla. Oceněni byli i současní veteráni ze zahraničních misí.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s oštěpařem Janem Železným (vpravo)

Článek

"Je to ocenění práce, která pro vás nebyla rutinou a povinností, ale stala se něčím víc," uvedl ministr na adresu vojáků. Ti současní podle něj píšou nové stránky českých vojenských dějin a šíří dobré jméno ČR.

Kříž obrany státu udělil například veliteli 73. tankového praporu Michalovi Kucharskému, který byl jako velitel týmu OMLT v misi lehce zraněn. Jeho vůz vybuchl na konci května poté, co najel na improvizované výbušné zařízení. Jeden voják a afghánský tlumočník zemřeli, Kucharský a další Čech byli zraněni. Kucharský se přes nabídku evakuace do ČR vrátil do práce i s prasklou plící, vykloubeným ramenem a dvěma zlomenými žebry. "Když se chce, tak i s tím se dá velet," poznamenal při udílení vyznamenání.

Za vyznamenáním Mašínů si stojí

Medailí Zlatá lípa ocenil Vondra oštěpaře Jana Železného, chartistu Jiřího Gruntoráda či dokumentaristku Kristýnu Vlachovou. Mezi posmrtně oceněnými Zlatou lipou je i první český ombudsman Motejl.

Stejné vyznamenání před časem obdrželi i Ctirad a Josef Mašínové, kvůli čemuž ministr čelí trestním oznámením. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyznamenání Zlaté lípy

"Hodnotit partyzánské činy ze začátku 50. let ve světle dnešní doby není dost dobře možné," reagoval ministr. Dodal, že trestné činy neschvaluje, ale od roku 1991 platí v zemi zákon o protiprávnosti a zavrženíhodnosti komunistického režimu. "Mám svědomí čisté a není nic, co bych na rozhodnutí měnil," uzavřel.

Oceněn byl i jednadevadesátiletý Alois Denemarek, který spolupracoval s odbojovou skupinou Antropoid a je posledním přímým pamětníkem aktérů atentátu na Reinharda Heydricha. Ocenění dostal in memoriam i Oldřich Pechal, který v rámci výsadku ZINC patřil mezi nejschopnější a nejstatečnější české parašutisty. V roce 1942 byl popraven v Mauthausenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám